Продължете към съдържанието

Посрещане на новоизбрания Врачански митрополит Григорий във Врачанска епархия- ПОДРОБЕН ФОТОРЕПОРТАЖ

IMG 0257 scaledНа 18 март Врачанският митрополит Григорий тържествено бе посрещнат и въдворен на епархийския център на Врачанска епархия.

При пристигането в града той бе посрещнат от кмета на Враца г-н Калин Каменов и цялата администрация на общината. Да поздравят своя нов събрат- архиерей в града бяха пристигнали Техни Високипреосвещенства: Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан, както и епископите Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, Велички Сионий, Знеполски Арсений и Константийски Яков, както и множество монаси и монахини от Неврокопска и Софийска епархия.

След като ги поздрави митрополит Григорий се отправи към храм "Св. Николай", където заедно със своите събратя отслужи трисагий на гроба на новопреставилия се митрополит Калиник и за приснопаметните свои предшественици: Калиник, Паисий, Климент, Константин и др. потрудили се за благото на  Врачанска епархия. След като отдаде почит на предшественика си новоизбаният Врачански митрополит, придружен от духовенството се отправи към централния площад „Христо Ботев“ за всенародното посрещане в престолния  град. Там го очакваха множество народ, представители държавни и общински власти и дейци на врачанската общественост. Под специално изградена цветна арка в центъра на площада го приветстваха отново областния управител Момчил Младенов и кмета на гр. Враца Калин Каменов. Градоначалникът в сърдечно слово изрази всеобщата радост от избора на митрополит Григорий и му подари Христовото оръжие– напрестолен кръст с пожеланието: "С него да кръщавате, венчавате и благославяте всички нас!"  

Поемайки "новия" си кръст, митрополит Григорий благодари от своя страна  за топлото посрещане и увери присъстващите, че всеки е добре дошъл във Врачанската св. митрополия и че той с всички свои сили ще работи за цялостното духовно възраждане на богодаруваната му епархия.

След тържественото посрещане на площад "Христо Ботев" многобройно литийно шествие, начело с Врачанския митрополит Григорий се отправи към катедралния храм "Св. 12 апостоли".Многобройно свещенство, официални лица, синодални и митрополитски служители, епархиоти и вярващи от цяла България като пълноводна река потекоха по врачанските улици и изпълниха големия катедрален храм и околохрамовото пространство. Посрещнат за първи път като кириарх на епархията митрополит Григорий даде начало на празничната вечерня.

Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод – прочете Патриаршеското и синодално послание към клира, монашеството и паството на Врачанска епархия, с което представи новоизбрания им епархийски архиерей и от името на Светейшия Български патриарх и Св. Синод подчерта: "Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Григорий, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него – своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Врачанската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа."

В качеството си на старши епархийски съветникт ик. Младен Славков прочете на приветствие от името на Епархийския съвет при Врачанска св. митрополия. В него той цитира думите от превода на св. Софроний Врачански на "Театрон политикон": "Господарят добива слава, когато пази вярата…Господарят трябва често да си напомня, че е човек и че е роден заради небето" …Бог не ще Ви остави немощен в новото, тъй отговорно служение, "защото игото Ми е благо и бремето Ми леко"… Оттук и от днес Вие, владико свети, поемате кормилото на св. Църква, а ние – свещенството и народът – се молим Богу да сте дълголетен, плодотворен и дълготърпелив, за да го водите мъдро към тихо пристанище и тучни пасища".

След епархийското приветствие бяха прочетени поздравителни адреси от президента на Р България г-н Румен Радев и от омбудсмана на републиката г-жа Мая Манолова.

Като отговор на поздравленията митрополит Григорий изразивисокото си съзнание за предстоящия му дълг и основните насоки в служението си, на които ще обърне особено внимание: възраждането на духовния живот в епархията, ползотворното сътрудничество с държавните и общинските институции за общото благо на епархиотите, привличане на младите хора към Църквата, развитие на катехизаторската и книгоиздателската дейност, предпазване на повереното му паство от отрицателното въздействие на лъжедуховни учения.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}18-03-2017-1{/gallery}

Visits: 1

Skip to content