Продължете към съдържанието

Врачанският митрополит Григорий отслужи първата си литургия като кириарх на Врачанска епархия

IMG 1221 scaledНа 19 март т.г., в 3-тата  Неделя от Великия пост, наречена  Кръстопоклонна, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи първата си св. Литургия като кириарх на Врачанска епархия в катедралния храм на града “Св. 12 апостоли“.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит пристигна в епархийския център, за да благослови новоизбрания митрополит Григорий, който доскоро в Софийска епархия бе негов викарен епископ  и най- близък съработник.

Храмът, изпълнен с богомолен народ приветстваше Българския  патриарх и новия си епархийски архиерей като с въодушевление и радост очакваше да получи тяхното благословение. Специално за тържествата по случай въдворяването на новоизбания  член на Св. Синод дойдоха архиереи, които взеха участие в празничната богослужба: Пловдивски митрополит Николай, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит  Серафим и Старозагорски митрополит Киприан, както и епископите: Мелнишки епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод, и Адрианополски  епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир.

На празничната богослужба присъстваха и представителите на държавната и общинската власт от Враца и региона, начело с кмета на града г-н Калин Каменов, както и множество монаси и монахини от различни манастири в страната, много миряни от Неврокопска и Софийска епархия и др. официални лица.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}19-03-2017{/gallery}

Visits: 1

Skip to content