Продължете към съдържанието

Празнична св. Литургия за Благовещение в Елешнишкия манастир

Св. Литургия за Благовещение в Елешнишкия манастирНа 25 март, на празника Благовещение в Елешнишкия манастир „Света Богородица“ бе отслужена света Литургия от протойерей Серафам Янев. На клира пяха и дечица от Неделното училище в Бухово. Накрая на литургията бе извършен и специален молебен пред иконата на Божията майка, в която горещо бе изпросена благодат за вразумление на хората от които зависи манастирът и прилежащите му сгради да бъдат върнати на БПЦ, тъй като през 1960 г. те неправомерно са иззети от тогавашната комунистическа власт.

Елешнишкият манастир „Света Богородица“ е основан през 16. век, като основен вдъхновител и пряк изпълнител за изграждането му е св. Пимен Зографски. По това време манастирът е важен книжовен и религиозен център в областта, като от тогава са запазени Четвероевенгелие, Псалтир и др. книжовни паметници, съхранявани в Националния църковен историко-археологически музей в София. През 1793 г. светата обител е разрушена от кърджалиите, но в 1820 г. е изграден наново.
 
Сега Елешнишкият манастир е действащ, но без монашеско братство. Комплексът се състои от църква и жилищни и стопански постройки, които са в много лошо състояние. За сметка на това, църквата, датираща от 16. век е възстановена наскоро и в днешния си вид представлява малка еднокорабна, едноабсидна конструкция с притвор и добавен по-късно към южната фасада открит притвор. В храма са запазени стенописи от три различни периода. Първите стенописи принадлежат към самото начало на 17. век и това са няколко сцени и фигури с образите на св. Козма, св. Николай и св. Мардарий. Вторият стенописен слой е запазен най-добре в притвора и тези стенописите са значително по-слаби от тези от първия период. Третият слой рисунки е изпълнен през 1863 г., като особен интерес представлява композицията „Страшният съд“. 
Иконостасът на църквата също е интересен с иконите си на св. Богородица, Иисус Христос, и архангел Михаил, датиращи от началото на 19. век.
 
Текст, снимки и видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}gIAtIqkqk-M{/youtube}
 
{joomplucat:278 limit=60|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content