Продължете към съдържанието

БЛАГОВЕЩЕНИЕ в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”

IMG 2441JPGПразничен и вълнуващ  е денят на св. Благовещение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Денят на благата вест е ден, в който по традиция богослужбата се предстоява от архиерей на Българската църква и се прибавя вълнуващият ритуал по предаване на семинарското знаме от завършващия випуск на следващия курс.

Тази година по решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит празничното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод. Той бе в съслужение с ефимериите свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанковq и гости – духовници.

Да съпреживеят заедно със семинаристите, преподавателите, възпитателите и служителите, духовната радост на великото събитие – ангелското благовестие за идването на земята на Сина Божий в семинарския храм бяха дошли множество благочестиви християни, както и представители на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, деканът – проф. Александър Омарчевски и проф. Божидар Андонов.

На певницата по установена семинарска традиция застанаха учениците от пети курс, които в този ден показват придобитите и усвоени през петте години знания и умения по Източноцърковно пение.

По време на свещеническото причащение завладяваща и задълбочена проповед за празника произнесе петокурсникът Росен Евтимов.

В края на литургията, в  средата на светата и велика Четиридесетница, в седмицата, в която бе изнесен св. Кръст за духовно ободряване на вярващите, мнозина от присъстващите християни и деца пристъпиха за причащаване със св. Тайни Христови.

След отпуста на тържествената богослужба епископ Герасим сърдечно поздрави семинаристите и всички работещи в духовната ни школа. Той сподели своя възтог от боголепната служба като отбеляза, че за първи път служи в семинарията и е много впечатлен от всичко което вижда: „ Бог да ви помага!  Не се бойте от трудностите. И наистина служете на Бога, Църквата, и Отечеството !“- развълнувано пожела владиката.

От името на семинарската колегия и учениците, ректорът г-н Димитър Костадинов благодари на епископа и гостите, уважили празника и отправи своите благопожелания към завършващите като пожела попътен вятър в житейския друм.

Деканът на Богословския факултет проф. Ал. Омарчевски отправи приятелски думи и съвети към младите възпитаници на богословието, като подчерта, че вратите на Богословската Алма-матер стоят широко отворени за тях.

След празничното богослужение, облечени със семинарски раса, с хоругви и знамена в ръце, завършващите петокурсници се отправиха към фиалата – мястото на тържествения ритуал по предаването на семинарското знаме.

Ректорът отново се обърна към присъстващите като напомни, че предаването на знамето от абитуриентите на следващия клас е повече от стогодишна традиция в историята на семинарията, а Софийската средна духовна школа е едно от най-старите училища в родината ни. Той пожела крепко здраве, бодрост и успехи в по-нататъшния им път в усвояването на богословската наука за полза на Църквата и Родина.

От името на завършващите, слово произнесе отличникът Йосиф Калчо. В словото си той благодари на ректора, семинарското духовенство, преподавателите и възпитателите за положените от тях трудове и отбеляза, че предавайки знамето, те предават негаснещата приемственост в духовното просвещение.

Настъпи и най-вълнуващият момент – предаване знамето на четвъртокурсниците, съпроводено с полагането през рамо на ленти с цветовете на българския трикольор, които семинаристите си поставят при най-тържествени случаи. След предаване на семинарската светиня от името на приемащите ученици се обърна Цено Конов.Той пожела на завършващите си събратя успех в зрелостните и кандидатстудентските изпити и успешна реализация в житейския им път на духовници и църковни дейци.

Всички зрелостници целунаха един по един св. Евангелие, семинарското знаме и взеха благословение от  еп. Герасим.

С тържествено многолетие завърши церемонията по предаване на семинарското знаме, след което всички направиха паметна снимка пред сградата на духовното училище.

Последваха приятните мигове в семинарската аула, където всички завършващи, преподаватели, служители и гости се събраха на приятелски разговори, а петокурсниците  показаха своите умения и в изпълнението на народни песни.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}25-03-2017{/gallery}

Visits: 1

Skip to content