Продължете към съдържанието

Среща на Светейшия патриарх Неофит с адвокат Моше Алони – инициатор за номинацията на БПЦ за Нобелова награда за мир

DSC 2883„За мен е чест да целуна ръката на предстоятеля на Българската православна църква, онази Църква, защитила българските евреи във времена, в които не е било трудно човек да изчезне, да бъде убит” – каза адвокат Моше Алони – един от инициаторите за номинирането на БПЦ за Нобелова награда за мир – при срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

„Целият свят и нашите управници трябва да знаят какво е истинско християнство, засвидетелствано от българските архиереи в тежки времена, да разбере какво е човещина, и номинацията на Българската църква за Нобелова награда за мир ни даде повод да популяризираме този безпрецедентен пример.” – допълни той, като заяви, че какъвто и да е резултатът от тази номинация, главната цел вече е постигната, защото хора от цял свят са научили за героизма на БПЦ при спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.
DSC 2900Делото на Българската православна църква бе окачествено като значим факт не само за българската история, а и за историята на човечеството. Пример за отстояване на исконните човешки ценности при всички обстоятелства, за достойнство, принципност, героизъм и човеколюбие към всеки ближен независимо от народността и вярата му. Пример за това, че в смутни времена ескалира човешката низост, но и човешкото благородство, защото това са времена – предел, времена – проверка.
В срещата взеха участие и Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Светия Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, доц. д-р Екатерина Дамянова – преподавател по Библейска археология в Богословския факултет на СУ и др.

 


Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ

Visits: 0

Skip to content