Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, произнесено след прочитането на IV част на Богородичния акатист

6 20170401 1933864413† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Възлюбени в Господа,
През изминаващите седмици на светата и велика Четиридесетница, всяка от които ни доближава все повече до кулминацията на изкупителното и спасително дело на Господа, в нашето дълго пътуване през изпитанията на Поста неисменно ни укрепваше пресветлият и пречист лик и вдъхновяващият пример на онази, без чиято готовност, съгласие и съдействие в Божия домостроителен план богочовешкото дело на Спасителя можеше и до днес да бъде нещо само очаквано от страдащото в своите грехове човечество. През всяка от тези седмици на Поста ние имахме възможността да прибягваме до нейнитесвети и чудотворни молитви, така щото подкрепили се духовно пред нейния образ да продължаваме с нови сили към седмицата на Христовата прослава и Христовите страдания, на Неговото разпятие, кръстна смърт и славно Възкресение.

„Ето рабинята Господня: нека ми бъде по думата ти…“ (Лука 1:38). С тези паметни слова на Пресветата Дева започва да се явява скриваната от векове тайна (Еф. 3:9), от тях започва историята на нашето спасение. Ето защо, в дните и седмиците, в които ние отново съпреживяваме жертвеното дело на Спасителя, до нас неизменно е и Неговата пречиста майка Пресветата наша Владичица Богородица, която майчински бди над всички боголюбиви чеда, като огражда със своя Покров онези, които с вяра и любов вървят по христовия трънлив път и търсят даруваното нам спасение. Затова, в благодарността и любовта си към нея, днес, заедно с цялата Църква, и пеем: „Радвай се, Невесто неневестна“!
Да даде Бог, щото и в тази година, укрепявани от молитвите на Пресвета Богородица и на всички светии, да преминем достойно попрището на Великия пост, на страданията и смъртта Христови, за да посрещнем достойно Неговото славно Възкресение!
Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, произнесено след прочитането на IV част на Богородичния акатист, 31 март 2017 г., София (виж репортаж)

 

 

Visits: 1

Skip to content