Продължете към съдържанието

Мелнишкият епископ Герасим отслужи великопостното последование”Пасия” в Руския храм- подворие

IMG 4018JPGВ неделния ден на 2 април Негово Преосвещенство Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ отслужи в Руския храм- подворие „Св. Николай Мирликийски“ великопостното чинопоследование: „Пасия“.

Това е богослужебно установление, съставено през ХVII в. от Киевския митрополит светител Петър (Могила), създател на много литургични форми.То е залегнало в типика на Руската православна църква през ХХ в. като първоначално било изпълнявано в южните области на Русия, впоследствие и повсеместно.

„Пасията" (на лат. „страдание“) се изпълнява 4 пъти в годината (според броя на евангелистите), последователно, в неделните дни на Великия пост, след Неделя Православна.Тези  богослужби спомнят за спасителните страдания на Господ Иисус Христос и напомнят на християните за жертвата, която Месията е направил за нас хората, като същевременно с това има за цел духовно да укрепява вярващите в дните на продължителния Велик пост.

На всяка Пасия, след като бъде отслужена велика вечерня, се изпълнява Акатист на Христовите страдания и се прочит евангелските повествования за последните Божествените страдалчески дни. На първата се чете: 26 – 27 гл. от св. Матей, на втората: 14 -15 от св. Марк, на третата:  22 – 23 от св. Лука, на четвъртата: 18 и 19 от св. Йоан Богослов.

Негово Преосвещенство еп. Герасим тържествено бе посрещнат в храма и сърдечно приветстван от архимандрит Филип, настоятел на  Руския храм- подворие. Той благослови присъстващите и даде начало на великопостната богослужба. Заедно с него съслужиха архимандрит Филип, свещениците Дилян Цветков, Димитър Тухчиев и Николай Купчийски.

Благоуханието на  тамяна, ритмичния звук на кадилницата, запалените свещи- единствената светлина в храма се редуваше с трогателните слова на Акатиста, умилителното пение на храмовите певци и изразителното четене на духовниците. Застанали пред Христовия кръст църковното изпълнение се молеше, покланяше и мълвеше: „Слава, Страстем Твоим Господи!“

Кулминацията и  същевременно завършек на богослужбата бе прочитането на евангелския текст на св. апостол и евангелист Йоан, впечатляващо изпълнен от еп. Герасим на църковно- славянски език. Умилително последование в унисон с прекрасните изпълнения на храмовия хор завърши, а вярващите със земни поклони и целувание засвидетелстваха своята любов и преданост към Спасителя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}2-04-2017{/gallery}

Visits: 0

Skip to content