Продължете към съдържанието

Стартира детска кампания “Спаси икона”

Спаси иконаС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит официално стартира кампанията "Спаси икона", по идея на деца от неделно училище при храм “Рождество Христово” в кв. Младост – 3. Инициативата възниква спонтанно в децата и с въодушевление е приета от всички духовници и миряни от енорията.
Както обяснява  учителката в неделното училище Велина Тонева целта е да бъдат избавени от изхвърляне и унищожаване свещените изображения, поставени върху опаковки, публикации във вестници и списания. Децата апелират към всички, които имат наглед такива непотребни икони да ги дарят в храма. Там, малките християнчета чрез въображението си ще ги превърнат в картички и други подаръци, които ще се продават благотворително. Събраните средства, пак по тяхна идея ще бъдат предоставени за лечение на онкоболни деца.
От преподавателката по религия Велина Тонева разбираме, че  много хора от София и страната вече са разбрали за идеята чрез интернет, и с готовност се включват в инициативата. Първите картички вече са готови и част от тях са намерили и своите купувачи.

Кое е най-ценното в кампанията?
В. Тонева: Най-ценното на кампанията е децата да се научат на почит към  иконите и да проявят  творческо въображение, което да претворят в образи.
Какво очаквате като резултат?
Тази грижа да се превърне в традиция…Всяка година, особено по Великден, да се събираме и всички заедно в единомислие и братолюбие да творим и правим добро.
Къде можем да срещнем тези "непотребни" икони?
Освен в списанията, литературата, вестниците …напоследък се срещат и в опаковките за яйца в магазините. Миналата година на един стилаж в голям магазин бяха поставени само такива икони- с образите на св. Богородица, на Христос, и с християнските символи.Тези икони искаме ние, както и други ненужни и повредни икони, за да им вдъхнем нов живот и да донесем  радост на много хора.
Каква е съдбата на иконите от магазините?
Тъжна, за съжаление, отиват в кофата за боклук.  Ние като потребители вземаме това, което ни е нужно, а другото изхвърляме. Ние искаме да покажем, че ненужното за повечето хора може да бъде много важно и полезно за нас. Нещо повече, чрез него ние  можем да правим добро и да подпомагаме.
Какъв апел отправяте към хората, които ще чуят за вашата инициатива?
Дарете икони от сърце и ще направим добро на дечица, които наистина имат нужда!
 
Детската кампания “Спаси икона” ще продължи до Възкресение Христово. Учителката и децата очакват да получат икони в храм “Рождество Христово”, кв. "Младост" и да ги превърнат във Великденски подарък.
 
Подготви: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content