Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата във Санкт Петербург

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Снимка: Мартин МитовПо повод кървавия атентат в метрото на Санкт Петербург, при който загинаха единадесет души (впоследствие още трима починаха от раните си) и мнозина бяха ранени, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил съболезнователно писмо в което се казва:

 
"ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
ВЪЗЛЮБЕНИ В ХРИСТА СЪБРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ!
 
С прискърбие научихме за инцидента в метрото на Санкт Петербуг, при който са загинали 11 души и са пострадали близо 50. С този акт, който е грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога – живота, за пореден път се подкопава мирът, доверието и любовта между хората в нашето общество.
„Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан 14:27) казва Господ. И ние, Неговите последователи, се укрепяваме духовно във вярата, надеждата и любовта Христова, от Него черпим сила и упование и така устояваме на злото в света.
В тези дни на скръб и изпитания не можем да останем безпричастни към болката и смущението, обзели братския православен руски народ. Затова позволете ми от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква да изкажа най-искрени съболезнования на Вас, на близките на загиналите и пострадалите.
Молим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2Кор. 1:3), да дарува сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба, унинието, страха и скорошно възстановяване на пострадалите!
 
С братска в Христа обич: НЕОФИТ, патриарх БЪЛГАРСКИ
4 април 2017 г."
 
 

Visits: 0

Skip to content