Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Възкресение Христово

Слово за Пасха на Негово Светейшество патриарх Неофит. Снимка: Ангел КарадаковХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
Ваши Преосвещенства, Досточтими отци, Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
 
Преизпълнени с пасхална радост, огрени от светлината на Христовото Възкресение, днес отново посрещаме нашия Господ и Спасител – тържествуващ над греха, смъртта и тлението, над всички небесни и поднебесни сили на тъмнината и на злото. Посрещаме, възпяваме и прославяме Онзи, Който заради нас дойде в нашия свят, пострада и всичко претърпя, за да надвие мрака и ни дарува Своето спасение и вечния живот. Посрещаме и се покланяме пред Онзи, Който в тайнството на богочовечеството въздигна човешката природа до онези божествени висини, за които тя бе създадена от самото начало, но от които бе отпаднала поради завистта на богопротивния дух и непослушанието на прародителите. Посрещаме и заедно с цялото творение величаем Онзи, Който извърши немислимото за ангели и човеци и тридневен възкръсна от мъртвите.

Нека светлината на Христовото Възкресение изобилно огрява душите и сърцата ни! Нека тя проникне дори там, където и днес продължават да царуват мракът и отчаянието, страхът и съмнението, омразата и безнадеждността.
Христос възкръсна за всеки и за всички и на всички дарува възможността да оставят делата на тъмнината, да участват в Неговата славна победа и да станат чеда Божии, като наследят всичко онова, що нашият Небесен Отец отвека е приготвил за „ония, които Го обичат” (Иаков 1:12; 1 Кор. 2:9). Христос и до днес продължава да очаква всеки от нас да повярва в Него и да избере Неговия път – през Кръста към Възкресението, та да може да събере заедно „разпилените чеда Божии” и да бъдем „едно стадо и един пастир” (Иоан 11:52; 10:16). А началото на всичко това Той положи днес, в утрото на Пасха.
Благодатта и мирът на възкръсналия Господ наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Възкресение Христово, 16 април 2017 г., София
 
 

Visits: 1

Skip to content