Продължете към съдържанието

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод освещаването на новопостроения катедрален храм в Ловеч

 

Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. Снимка: Ангел Карадаков

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа Високопреосвещени владико Гавриил,
Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, 
Ваше Величество, уважаеми г-н Борисов, уважаеми представители на Българската държавност, боголюбиви отци, скъпи в Господа братя и сестри, Христос Воскресе!
 
В неделята на светите Мироносици, които първи от всички бяха удостоени с вестта за Христовото възкресение се осъществи мечтата на поколения православни християни от Ловчанска епархия да имат нов катедрален храм, посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий – просветители на българския народ и небесни покровители на град Ловеч.

Възпрепятстван през годините от всевъзможни обстоятелства, този копнеж беше възроден в самото начало на новото столетие, когато по инициативата и с най-активното съдействие на Високопреосвещения Ловчански митрополит и наш събрат Гавриил беше положено началото на величествения градеж, на който всички ние сме свидетели. Настъпи краят на очакванията и благолепният нов Божи дом гостоприемно отваря врати за всички търсещи Бога и жадуващи за спасителната православна вяра.
Да благоволи Бог, щото с времето този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен духовен и културен живот, в слава за ловчанлии и притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч. Нека, както и в апостолско време, свещенослужителите в този храм всеки ден прибавят към Църквата нови членове, които да се спасяват в Господа (Деян. 2:47). Нека молитвите, които ще се отправят в него да достигат до небесата, откъдето нашият Господ и Изкупител Иисус Христос да благославя всички Свои верни, поели по пътя на спасението.
В този тържествен ден молитвите и благодарността ни са за онези, които направиха възможно построяването и благоукрасяването на този храм. Всякога в своята двухилядолетна история Църквата се е отнасяла към ктиторството с особено почитание и с ревностно усърдие е ценила подвига на дарителите, като е съхранявала светлата им памет. Радостно е да виждаме, че и днес има хора, които са готови според възможностите си да допринасят за мисията на Църквата, важна част от която е и храмостроителството. Всички ние сме призвани от Господа да участваме в живота и делото на Църквата.
От днес, с Божията помощ и подкрепа всички свещенослужители, църковнослужители и миряни, под усърдните грижи на своя архипастир, Високопреосвещения митролопит Гавриил, ще изграждат църковния живот при новия Ловчански катедрален храм.
Божието благословение и небесната закрила на светите равноапостолни Солунски братя Константин-Кирил и Методий да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник! Христос Воскресе!
 
 
Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод освещаването на новопостроения катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”,  30 април 2017 г., гр. Ловеч.
 
 
 
 
 
 
 

Visits: 0

Skip to content