Продължете към съдържанието

Честваха една година от присъствието на иконата на Богородица – Всецарица в Църногорския манастир

20170502 20 20170503 1575917259С всенощно бдение и празнична света Литургия в Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“ край брезнишкото село Гигинци на 1 и 2 май тържествено беше отбелязана една година от присъствието в обителта на копие на чудотворлната икона на Пресвета Богородица – Всецарица, пазена в светогорския манастир Ватопед. С благословението на Негово Светейшество, Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, богослуженията оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на видинския митрополит. Съслужиха и молитвено участваха игуменът на Суковкия манастир в Сърбия йеромонах Серафим и братя от този манастир, игумени и монаси от български манастири, духовници от Софийска и Видинска епархии. Богослуженията бяха украсени с песнопенията на хора на Владе Симич от Белград на десния клир. Левият клир бе оглавен от отец Любомир Янъков, братя на Църногорския манастир и гости.

Бдението започна на 1 май от 20 часа и завърши в 4:20 часа на другия ден, когато в 9:30 часа започна и светата Литургия.
След богослужението епископ Поликарп поздрави присъстващите и припомняйки им важни моменти от живота на Божията Майка, насърчи християните да и подражават, като чрез това извисени пред Бога, станат достойни Негови чеда. Той благодари за топлата покана да вземе участие в това молитвено тържество на йеромонах Никанор, игумен на манастира, както и изказа благодарност на всички, които допринесоха за прекрасния духовен празник.
Приветствие към присъстващите поднесе и отец Никанор. Той припомни, че по народна традиция, утвърдена в годините на социализма, всяка година на поляните край манастира се е правел събор, но и в годините на войнстващ атеизъм хората от околните села са намирали пътя храма, а сега това става и празник на иконата на Божията майка Всецарица.
Игуменът разказа за два случая от последните дни на изцелени от тежки болести след молитви към Пресвета Богородица пред нейната икона в манастира и подчерта важността от истински духовен живот, неподправен и изпълнен с мир, разбирателство и единство.
След поклонение пред иконата на Света Богородица – Всецарица в посветения на нея параклис в манастирския двор имаше обща братска трапеза, последвана от моление в манастирския храм "Св. Силуан Атонски".
Гости на манастира за празника на 2 май бяха народният представител д-р Александър Александров, областният управител на Перник Васил Михайлов, кметовете на община Перник и на община Земен д-р Вяра Церовска и Димитър Сотиров. Присъстваха кметове от малки населени места от областта, общински съветници, представители на местния бизнес, дарители, и спомоществуватели на манастира.

Текст: Руми Борисова – Перник

Снимки: йеромонах Никанор

{joomplucat:565 limit=50|columns=3}

Visits: 1

Skip to content