Продължете към съдържанието

Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден – Денят на храбростта и Българската армия

01"Бъдете всякога на своя пост изпълнявайки послушанието си пред Бога и йерархията на Българската армия верни на своя дълг!" – призова  Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний българското воинство.
Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, началници на отделните родови войски и новопроизведените в генералско звание се събраха днес в столичния храм „Св. Георги Победоносец” пред иконата на св. великомъченик Георги – Победоносец – небесен покровител на воинството ни.

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит традиционният молебен за българските воини, който се отслужва в навечерието на Гергьовден – Денят на храбростта и Българската армия, тази година беше оглавен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той отправи молитва към Бога – Началника на небесните войнства: да „подкрепи сърцата и волята на българските войни, за да обичат Родината си”, та да бъдат в състояние да й служат вярно и предано. Да ги направи „честни и достойни бранители на нейните граници, на правдата, реда, спокойствието, честта и достойнството й”. Да им вдъхне „силите, мъжество, доблест и благоразумие, за да изпълнят достойно своя дълг на обич към родните братя” и да ги закриля.
02"Бъдете всякога на своя пост изпълнявайки послушанието си пред Бога и йерархията на Българската армия верни на своя дълг!" – призова митрополит Антоний българското воинство. Като цитира думите на Христос „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели" (Йоан. 15:13) той се обърна към г-н министъра и висшите офицери дошли на молебена в храма с пожеланието тази себежертвена любов да бъде водещия мотив за нашите воини в тяхното служение в защита на народ и Родина.
По-рано същия ден с указ на президента Румен Радев бригаден генерал Михаил Попов бе назначен на длъжността командир на Сухопътните войски, като получи висше офицерско звание „генерал-майор”. Със същото висше офицерско звание беше удостоен и бригаден генерал Данчо Дяков, които взеха участие в Молебена.

Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ

Visits: 0

Skip to content