Продължете към съдържанието

Водосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх Неофит

2017 2 20170506 1918285673Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествения водосвет по повод Гергьовден – Денят на храбростта и Българската армия, по време на церемонията по освещаването на знамената на Българската армия. На Светейшия патриарх съслужиха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и свещенослужители от патриаршеската катедрала и столичния храм „Св. София”.

На площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски” се строиха представителни части от всички родове войски на Българската армия начело с трибагреника, знамената-светини и бойните знамена, за да вземат участие в празничния водосвет и получат божието благословение за воинското си служение, в защита на Родината и българския народ.
Пред Паметника на Незнайния воин застанаха още: президентът на страната и върховен главнокомандващ Българската армия Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, офицери, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати.
След като извърши чина на водоосвещаването, Патриарх Неофит се обърна към присъстващите с празнично слово и призова: „Нека неоскъдяващата божествена благодат всякога да пребъдва над тези знамена, а Божията десница неизменно да бъде с родното наше войнство. Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата света Църква и към свидната ни Родина – майка България.” Негово Светейшество призова Божията закрила по небесното застъпничество на св. Георги Победоносец и всички Божии светци всякога да ни закрилят и поръси официалните лица.
След това при празнично биене на камбаните на катедралния храм Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний премина по площада със строените офицери, сержанти и войници, като поръси с осветена вода знамената и представителните части на Българската армия, ветерани и граждани.
Ритуалът на освещаването на военните знамена на българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще снизхожда, ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили и всички, които воюват под тези знамена.
Знамената на Българската армия наричаме „светини”, тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещени думи, като „С нас е Бог”, освещават се ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест.
Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ

{joomplucat:568 limit=4|columns=3}

Visits: 1

Skip to content