Продължете към съдържанието

Слово на патриарх Неофит на празничния водосвет и освещаване на бойните знамена

Водосвет за освещаване знамената на Българската армия. Снимка: Ангел Карадаков
Уважаеми г-н Президент на Република България и върховен главнокомадващ на въоръжените сили, 
Уважаеми г-н Председател на Народното събрание, 
Уважаеми господин Министър-председател, 
Уважаеми г-н Министър на отбраната,
Уважаеми г-н Началник на отбраната,
Уважаеми господа офицери, сержанти и войници,
Ваши Превъзходителства, Уважаеми представители на българската държавност, Ваше Високопреосвещенство и Преосвещенство, боголюбиви отци, обични във Възкръсналия Господ братя и сестри, 
 
Христос Воскресе!

Верни на вековната традиция, и днес, в деня на дивния и славен Христов мъченик и победоносен воин Георги молитвено изпросваме от Всеподателя Неговата божествена милост и закрила, като призоваваме Божията благодат над тази вода, с която поръсваме знамената на славната и непобедима българска армия. Знамената, които безстрашното наше войнство винаги е опазвало с чест и достойнство, и под които са проливали кръвта си безброй знайни и незнайни синове на скъпия ни народ, отдавайки живота си за своите братя по вяра и род, за славата и честта на своята обична Родина България.
Тяхната светла памет и техният пример на жертвена любов задължават и нас към същия подвиг и жертвено служение в полза на Църквата и Отечеството ни, за да пребъде България, а народът ни неизменно да продължава по пътя на своя духовен и културен възход. Уповавайки се всякога на Всевишния Бог и на небесното, молитвено застъпничество на всички отвека просияли Негови светци, особено място сред които в сърцата на народа ни заема днес честваният от Църквата свети Георги Победоносец.
В тежките дни, които изживява не само страната ни, но и целият свят, българската армия отново е призвана да бъде онзи надежден гарант за сигурността на нашия народ и за целостта на скъпото ни Отечество. Армия победителка, прославила името на страната ни с несломимия си дух и със своите чутовни победи, извоювани под знака на Христовия Кръст.
Нека неоскъдяващата божествена благодат всякога да пребъдва над тези знамена, а Божията десница неизменно да бъде с родното наше войнство. Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата света Църква и към свидната ни Родина – майка България.
Божията закрила по небесното застъпничество на св. Георги Победоносец и всички Божии светци всякога да бъдат с нас!
Честит и благословен празник на Храбростта и Българската армия! Христос Воскресе!
 
† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на празничния водосвет и освещаване на бойните знамена в деня на св. вмчк Георги Победоносец, 6 май 2017 г., София

Visits: 0

Skip to content