Продължете към съдържанието

Почетен знак на Военната академия бе връчен на патриарх Неофит

Генерал Ангелов и патриарх Неофит. Снимка: Ангел КарадаковПочетен знак с лика на Георги С. Раковски и Почетна грамота получи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит от ръководството на Военната академия в София по повод 105-годишнината на висшето военно училище.
Лично началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов посети на 12 май Патриаршеския дом, за да връчи почетните отличия на Българския патриарх Неофит.

По време на срещата двете страни разговаряха върху изконната връзка между Църквата и Армията и важната роля, която има военното свещенство за поддържането на воинския дух, мотивацията и единството сред военнослужещите. Патриарх Неофит и генерал Ангелов изразиха желание тези връзки да се заздравяват и да се върви натам: да се върне Църквата и свещенството в Българската армия, както е било преди атеистичния период и каквато е практиката и днес в редица европейски страни.
Генерал-майор Ангелов постави пред Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит въпроса за нужните стъпки, така че богослуженията в параклиса "Св. Архангели" на Военната академия да станат редовни, а не само по повод специални празници.
Бяха обсъдени и някои конкретни въпроси от взаимен интерес и събития със съвместно участие.
 

Visits: 0

Skip to content