Продължете към съдържанието

Среща на Българския патриарх Неофит със Севастийския архиепископ Теодосий

Севастийският архиепископ Теодосий и Българският патриарх НеофитНа 19 май Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Патриаршеския дом Негово Високопреосвещенство Севастийския архиепископ Теодосий (на арабски „Аталлах Ханна“). Заедно с архиерея на Иерусалимската патриаршия беше и деканът на факултета по правни и административни науки към Ливанския университет проф. Камил Хабиб.

Севастийският архиепископ е на посещение в България като представител на Палестинската държава на международната конференция на тема „Религия и тероризъм“, където е говорил за положението на християните в Близкия Изток и взаимоотношенията им с мюсюлманите. Същите въпроси архиепископ Теодосий Ханна засегна и при срещата си с патриарх Неофит. „На мястото на тази омраза [на тероризма] ние искаме да има братство и любов между всички народи”, каза Негово Високопреосвещенство. Той сподели и тревогата си от намаляващия брой на християните в региона – заради постоянния тормоз много християни емигрират и скоро може да не остане нито един в Близкия Изток, а християните са „солта и маята“ на Палестина. Подобни са проблемите и сред мюсюлманите, защото те също страдат от този терор и също го осъждат. „Трябва да се обърнем към Господа, да разчитаме на Господа“, сподели Севастийският архиерей и сподели, че ако милиардите давани за поддържане на войната в Близкия Изток се дадат на хората, няма да има вече бедни, няма да има гладни в региона. Архиепископ Теодосий засегна и въпроса за палестинската кауза, като сподели надеждата си, че ще има молитвите не само на Негово Светейшество, но и на всички вярващи в България – за справедливост и мир в Светите Земи. Подкрепа и молитви бяха поискани и за отвлечените в Сирия двама митрополити, единият от които е бил с архиепископ Теодосий Ханна в България при предишно негово посещение. Севастийският архиепископ благодари и за разрешението да служи в неделния ден в катедралния храм „Св. Александър Невски“, а патриарх Неофит каза, че българите обичат богослужението на своя гост, обичат да слушат песнопенията му – „когато идвате в България и изявите желание да служите в някой храм, за нас това е празник“.
В края на срещата Севастийският архиепископ Теодосий раздаде иконки и броеници от Светите Земи на присъстващите, като отново благодари за топлото посрещане и подкрепата, които винаги среща в България. 
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:587 limit=8|columns=4}
 
 

Visits: 0

Skip to content