Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 май

Празничен молебен за 24 май в СофияНа 24 май в ПКСХП "Св. Александър Невски" по повод Деня на българската писменост, духовна просвета и култура Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополи Неофит отслужи молебен за благоденствието и духовния напредък на българския народ.
Заедно с Негово Светейшество съмолитстваха Мелнишки епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип Василцев – предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския патриарх в София, архим. Теофан, ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, храмовото духовенство и множество столични свещенослужители.

Да участват в молитвата бяха дошли и десетки православни християни. В края на молебена Българският патриарх Неофит се обърна със слово, в което каза, че „историята е ярко свидетелство за това, че положеното от светите братя начало е намерило благоприятна почва и е принесло стократен плод сред рода на българите не само в началото на славянската писменост, но и през всички превратности на историческите ни съдбини. Св. Климент и св. Наум, Йоан Екзарх, Презвитер Козма и Константин Преславски, св. патриарх Евтимий, Йоасаф Бдински и Владислав Граматик, св. Паисий Хилендарски и св. Софроний Врачански, Неофит Бозвели и Неофит Рилски, всички известни и неизвестни труженици на българската и славянска книжовност, чиито достойни приемници живеят и неуморно работят и днес сред нас.”
„Всички те доказват, че за нас, българите, нашата принадлежност към Църквата на Спасителя Христа е въпрос не само на религиозна идентичност, но и на творческо осмисляне на вярата, която изповядваме, на истинска ревност и приемственост към делото на християнската и църковна просвета и култура”, каза още патриарх Неофит (вижте пълния текст на словото).
Празникът продължи пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", като бе предшестван от традиционното голямо шествие, което бе водено от семинаристи на СДС "Св. Йоан Рилски", носещи иконата на св. равноапостолни Кирил и Методий. Пред библиотеката, в присъствието на президента на България г-н Румен Радев, кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и множество държавни лица, академични представители, дейци на образованието и културата, граждани, родители, деца и ученици, представителите на БПЦ с молитва осветиха всенародния празник. В словото си Мелнишки епископ Герасим каза, че „светъл е празничен е днешния ден, в който цяла България се прекланя пред подвига на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които сам Бог бе избрал в далечните дни, за да просветят народа ни със светлината на богопознанието”.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков, официален сайт на Св. Синод на БПЦ
{joomplucat:593 limit=20|columns=4}

Visits: 0

Skip to content