Продължете към съдържанието

Врачанският митрополит Григорий отслужи опелото на Маркианополския епископ Константин

Опело за Маркианополски епископ КонстантинВрачанският митрополит Григорий възглави на 25 май опелото на новопреставилия се в Господа Маркианополски епископ Константин. Молитвено участие взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, а с митрополит Григорий съслужиха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, Главен секретар на Св. Синод и Тивериополски епископ Тихон. В Заупокойната литургия и опелото взеха участие и десетки столични свещеници.

В края на опелото митрополит Григорий каза, че "с вярата и надеждата във възкресението живя и служи новопреставления Божи раб Маркиополски епископ Константин. Той почти петдесет години служи на Светия олтар. Петдесет години са половин век служение на Св. Престол, служение на Бога, служение в Църквата, служение на всички тези благочестиви православни хриситяни, които са му били поверявани на всички места, където Бог го е поставял да бъде пастир и архипастир… До сетния си дъх той ревностно служеше там, където беше поставен. Последните години беше на разположение на Св. Синод на БПЦ и на Софийския митрополит Неофит Патриарх Български, той ревностно изпълняваше всичките си послушания. Винаги звучеше неговата готовност да отиде там, където му се посочи. Многократно и аз съм свидетел на неговите думи. Той заявяваше: "Само кажете къде Ваше Светейшество и аз веднага ще се отзува". И това беше до празника на неговия небесен покровител, пак изпълнявайки послушание към Негово Светейшество", каза митрополит Григорий.
След това бе изпято трикратно песнопението "Вечная память", тялото на епископ Константин по чина, по който се полага бе внесено в св. олтар, а след това изнесено от храма. Епископ Констанин бе положен в гроб в близост до входа на храма, където дълги години служеше.
Епископ Константин си отиде внезапно от нас на 23 май, когато получи инфаркт. Той е роден на 18.05.1941 г. в с. Златосел, Пловдивско. Завършил е Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и Духовната академия "Св. Климент Охридски". На 03.03.1968 г. е ръкоположен за дякон, а на 10.03.1968 г. за свещеник в Софийска епархия. По времето на разкола в БПЦ е възведен в архимандритско достойнство на 25.03.1997 г., а на 27.08 с.г. е хиротонисан за епископ. Впоследствие на Всеправославния събор от 1998 г. е приет в лоното на каноничната Българска православна църква с титлата Маркианополски и му е определно послушанието “духовен надзорник на Софийска духовна околия”. Епископ Константин служеше в енорийския храм "Св. пророк Илия", квартал "Княжево" в столицата. Делегат е на Шестия Църковно-народен събор, както и на Патриашеския избирателен събор.
През годините епископ Константин изпълняваше различни послушания възлагани му от Св. Синод на БПЦ и взимаше участие на повечето богослужения, свързани с живота на Поместната ни православна църква. В последните години бе на разположение на Св. Синод, като през 2012, 2013 и 2014 г. отслужваше празнините богослужения по повод Великденските празници в гр. Истанбул, Турция, на тамошната българска общност. През 2012 г. взима участие в Мироваренето на Вселенската Патриаршия.
Маркианополски епископ Константин ще остане в паметта на Българската църква, като ревностен служител, послужил в последните дни на живота си доблестно, честно и стриктно.
 
Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!
 

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:597 limit=8|columns=4}
Още снимки и видео можете да видите на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ
 

Visits: 0

Skip to content