Продължете към съдържанието

Празнична св. Литургия за св. Софроний Софийски

Служба за св. Софроний СофийскиВ деня, когато св. Православна църква тази година честваше паметта на на свв. отци от Първия Вселенски събор, в Софийска епархия не бе пропуснато да бъде почетен и един от не така известните светии, просияли в българската земя. В малкото, китно селце Пенкьовци, част от Трънска община, група вярващи от селото и поклонници от София отбелязаха паметта на св. Софроний Софийски, известен още като Басарбовски. 
Роденият в това село светия първоначално е бил свещеник в бащиното си огнище, но поради турските зулуми бил принуден да бяга заедно със съпругата си и намира подслон чак във Влашко. Там презвитерата му се упокоява и той приема монашество с името Софроний. Подвизава се благочестно в Басарбовския скален манастир, където един ратай по наущение от дявола го съсича с брадва. Впоследствие св. мощи на преп. Софроний са открити цели и нетленни след откровение свише, като чрез тях се извършили множество чудеса. Във вековете след това следите им се губят, като съществува хипотеза, все още непотвърдена от науката, че се съхраняват в съседна Сърбия като „св. мощи на неизвестен светия“.

Празничната св. литургия на 28 май бе водена от архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, в съслужение с архимандрит Йосиф Леви, брат на манастира. На клира пяха също братя от обителта на светите безсребреници Козма и Дамян.
След службата архимандрит Никанор произнесе кратка проповед, в която посочи какво голямо благословение и същевременно каква голяма отговорност пред Бога е да бъдеш съгражданин на светии и призова събралите се според силите си да живеят според примера, оставен им от преп. Софроний и така да възпитават и своите деца. Духовникът припомни също изповедническия подвиг на свещеник Евтимий от с. Пенкьовци като пример за човек, въплътил на дело духовния завет на своя свят предшественик. Тържеството завърши с братско утешение на трапезата.
 
По материали на братството на манастир „Св. Козма и Дамян“
{joomplucat:602 limit=4|columns=4}
 

Visits: 2

Skip to content