Продължете към съдържанието

Житие на свещеномъченик Еразъм Охридски

Свщмчк Еразъм ЛихнидскиСв. Еразъм бил родом от Антиохия и живял във време на царете Диоклетиан и Максимиан. Той се подвизавал на Ливанската планина и бил надарен от Бога с голям дар на чудотворство. Като епископ той тръгнал да проповядва Евангелието. Св. Еразъм дошъл и в град Охрид (по онова време Лихнида), който влизал тогава в римската провинция Илирик. Тук той покръстил много езичници, като разрушил идолските жертвеници. За това било донесено на цар Максимиан, койтов туй време се намирал в Илирик. Царят извел Еразма пред медния идол на Зевс и му заповядал да принесе жертва и да се поклони на идола. Св. Еразъм отказал решително, затова царят заповядал да го подложат на тежки мъки, а след това го хвърлил в тъмница. Но се явил ангел Божий – както някога на св. Петър – и го извел от тъмницата. После св. Еразъм посетил с проповед Кампания, след което се върнал в град Хармелий и тук се поселил в една пещера, където се отдал на аскетически съзерцателен живот до самата си смърт. Той починал в началото на ІV век.
 

Пещерата с църквицата на св. Еразъм и до днес съществува недалеч от Охрид, където се проповядва великата сила на Божия угодник.
 
 
Източник: Жития на светиите. Синодално издателство, С. 1974, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).
 
 
 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content