Продължете към съдържанието

Патриаршеска св. Литургия за Петдесетница в Румънската църква „Св. Троица“

Негово Светейшество патриарх Неофит в румънската църква Св. ТроицаНа 4 юни – Неделя на Петдесетница, в румънския православен храм „Св. Троица“ в София, беше отслужена патриаршеска св. Литургия. Заедно с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит съслужиха Негово Високопреосвещенство Теодосий – архиепископ на Томи (Констанца, Румъния), Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ, и Тивериополски епископ Тихон, ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, представителят на Московската патриаршия у нас архимандрит Филип Василцев, представителят на Румънската патриаршия у нас ставр. ик. Нелуц Опря, който е и предстоятел на храма-домакин, архимандрит Теофан Динев, архимандрит Исаак – духовен надзорник на Видинска епархия, много румънски и български свещеници, протодякони и дякони

Песнопенията изпълняваха представители на хор „Армония“, заедно със свещеници и дякони от румънския град Констанца.
За празника бяха донесени и изложени за поклонение кивоти с мощите на св. Епиктет и св. Астион – първи мъченици от Добруджа.
В словото си след светата богослужба Негово Светейшество говори за Петдесетница – рождения ден на св. Църква, в която „ние живеем и се спасяваме, защото в нея е залогът и за нашата лична победа над греха, над тлението и смъртта. Тази победа ние имаме, когато вярваме и изповядваме, че ‚Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък‘, когато с думи и дела изповядваме извършеното от Него наше спасение и дейно участваме в живота на Тялото Христово – едната, света, съборна и апостолска Църква… Само в заповяданото ни от Господа Иисуса Христа наше единство ние можем да вярваме, че невидимо сред нас присъства и напътства мислите и действията ни и Светият Дух, без Когото Църквата не би се различавала по нищо от многобройните човешки общества…“ (пълният текст можете да прочетете тук).
Патриарх Неофит подари на митрополит Теодосий за спомен от днешната служба енголпие с лика на св. Климент Охридски, а в дар получи от румънския архиерей одежди и фотоалбум. Подаръци от госта – икона и албум, получиха и епископ Герасим и епископ Тихон. А предстоятелят на румънския храм в София получи дар нагръден кръст.
На вечернята, слята на този ден със св. Василиева литургия, застанал на солея, лично Негово Светейшество хвърляше ореховите листа към вярващите – символ на слизането на Светия Дух. След това митрополит Теодосий, застанал на колене, прочете първата от трите коленопреклонни молитви, с които се призовава Светия Дух. Втората и третата молитва прочетоха съответно епископ Герасим и епископ Тихон.
„Тази църква, в която празнуваме празника на Св. Троица в този ден, показва единствотоо между нашите народи и Църкви“, каза в обръщението си Негово Високопреосвещенство митрополит Теодосий, като благодари и отправи благопожелания към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и към всички съслужили в това празнично богослужение.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:609 limit=80|columns=4}

Visits: 0

Skip to content