Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит въведе архимандрит Пахомий като нов ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Въдворяване на архимандрит Пахомий като ректор на Софийската духовна семинарияНа 13 юни 2017 г., на вечерното богослужение в семинарския храм, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно с членове на Св. Синод, назначи и въведе Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий (Лозанов) за ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В тържествената служба взеха молитвено участие Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е и духовен надзорник на Семинарията, Неврокопският митрополит Серафим, Старозагорският митрополит Киприан и Врачанският митрополит Григорий. На богослужението присъстваха много свещеници, монаси и богомолци. Вечерното богослужение отслужи свещ. Божидар Маринов в съслужение със свещ. Константин Цанков, ефимерии при духовната школа. В края на вечерното богослужение Българският Патриарх поздрави всички и представи архимандрит Пахомий пред духовниците, учителите, учениците и всички гости. Той каза, че Св. Синод се е водел от желанието Ректорът на семинарията да е духовно лице, което с много желание и труд да поеме тази особено сериозна длъжност. На свой ред, новоназначеният ректор архимандрит Пахомий благодари. Той каза, че се изправя пред предизвикателство, но с радост ще изпълни това послушание. „По пътя ще срещна много млади души, които да бъдат утвърждавани и възпитавани в Христа, но това не може да стане без Божията помощ и молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски." Той каза, че ще се стреми да помага на децата във всяка тяхна нужда и ги помоли винаги да се обръщат към него. В речта си призова учителите и родителите към единомислие за добри резултати в образованието и възпитанието на учениците. Новоназначеният ректор архимандрит Пахомий завърши своето слово с благодарност към всички за оказаната подкрепа.

В знак на внимание и за църковни заслуги Светият Синод награди досегашния ректор на Семинарията Димитър Костадинов с орден „Свети Климент Охридски“ – първа степен. От своя страна, г-н Димитър Костадинов благодари като каза, че винаги със смирение и труд се е стремял да изпълнява тежкото послушание, което Св. Синод му е възложил.
 
Архим. Пахомий е роден в София през 1978 г. На 27 юни 2002 г. е постриган за монах в Дивотниския манастир. Същата година на 12 октомври е ръкоположен за йеродякон от тогавашния софийски викарий Знеполски епископ Николай. Следващия месец в старинния столичен храм „Св. Петка” е ръкоположен за йеромонах. От 2002 г. е игумен на Дивотинската света обител.
 
Още снимки и видео можете да видите на страницата на Св. Синод на БПЦ-БП
 
Текст: Слави Спасов 
Снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:621 limit=4|columns=4}

Visits: 0

Skip to content