Продължете към съдържанието

Благодарствен молебен по повод 80-та годишнина на цар Симеон II

Негово Светейшество патриарх Неофит и цар Симеон IIПо повод 80-тия рожден ден на Негово Величество цар Симеон II, Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и митрополитите от Св. Синод: Техни Високопреосвещенства Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. В последованието участие взеха и архим. Филип Василцев – представител на Руския патриарх у нас, ставр. Иконом Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх, свещеници от столицата.
„По повод Вашата от Бога благословена осемдесета годишнина приемете нашите всесърдечни благопожелания за крепко здраве и сили за още много доброплодни успехи във всички добри начинания, за благото на светата ни Църква и благочестивия ни народ. В деня на личния Ви празник сърдечно Ви сърадваме и отправяме нашите молитви към Всеподателя Бога и занапред да Ви закриля и благославя трудовете Ви, за да пребъдвате в неизмеримата му любов и радост”, каза в словото си Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Той каза още, че Негово Величество цар Симеон II се е доказал, като „добър син на Църквата и българския народ, на когото, по примера на предшествениците Ви, българските царе Фердинанд и Борис III, отдавате цялата си грижа и любов, и които и днес остават дълбоко в сърцето Ви, в мислите и действията Ви. Помним и винаги ще бъдем признателни за всичко онова, което предприехте за Православната ни църква в най-ново време за преодоляването на достопечалния разкол, който рушеше нейното богозаповядано единство, смущаваше вътрешния ѝ живот и възпрепятстваше спасителната ѝ мисия”, каза още Негово Светейшество (вижте пълният текст на словото).
На негово Величество бе подарена икона на Господ Иисус Христос – Вседержител. „Бог да прибавя към годините на живота Ви още години, в които заслужено да се радвате на плодовете от Вашите трудове в достойно извървяния път”, се обърна Негово Светейшество към цар Симеон.
По повод юбилей на Негово Величество цар Симеон II на молебена присъстваха и царица Маргарита, княгиня Мария-Луиза, принц Александър и принцеса Катарина от Сърбия, принц Никола от Черна Гора, принц Лека от Албания със съпругата му – принцеса Елия.
За юбилея на Негово Величество у нас са дошли и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V. От Испания са тук кралица София и сестра ѝ принцеса Ирина.
Австрийската ерцхерцогиня Елена също ще уважи юбилея. Тук ще бъде и принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия. Сред гостите ще бъде и принц Тусун от Египет, който е бил съученик на цар Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия.
От поканените на юбилея ще отсъства княз Карел Шварценберг, който беше външен министър на Чехия. Той е връстник на царя и негов близък приятел. За съжаление, няма да пристигне, поради факта, че точно на 16 юни в Чехия започват национални тържества по повод 400 години от основаването на династията Шварценберг в Бохемия. Своите извинения вече поднесе и норвежката кралска двойка – Техни Величества крал Харалд V и кралица Соня, които през този месец посещават всички провинции в страната по повод общия им 80-годишен юбилей.
 
Още снимки можете да видите на сайта на Св. Синод на БПЦ-БП
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:625 limit=8|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content