Продължете към съдържанието

Започва православен детски лагер в Църногорския манастир “Св. Козма и Дамян”

035 J3A8 00AB8Около 30 деца на различна възраст и тази година ще съберат на десетдневен православен лагер в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. Някои от участниците вече са били на този лагер предни години и сега се връщат отново, а други  ще са за първи път. Най-малките ще бъдат съпроводени от своите майки и баби.

Официално лагерът ще започне на 12 юли, когато в манастира ще има празнична света Литургия, а за началото на лагера ще бъде отслужен водосвет от игумена архимандрит Никанор. С веронаука децата ще се занимават с презвитера Малтена Стойчева, дипломиран богослов. Те ще помагат в манастирското стопанство, ще събират билки, ще ходят на излети, ще имат и занимания по приложно творчество. Предвидено е време и за игри.
Всички лагерници са предупредени предварително, че  таблетите, електронните игри и мобилните устройства няма да са желателни и ползването им ще е само в краен случай.
Менюто по време на лагера ще бъде  обогатено с продуктите от градината и фермата на манастира.
Дните ще започват и ще завършват с обща молитва. Лагерниците ще участват в богослуженията, ще се учат на песнопения, на изповед и пречестяване, ще си обяснят какво значи да си християнин и какво е за нас Христос. За първи път детски лагер в манастира беше организиран през юни 2011 г.
 
Текст и снимка: Руми Борисова

 

Visits: 0

Skip to content