Продължете към съдържанието

Параклисът „Св. Илия“ в кюстендилското с. Илия бе тържествено осветен

1 10 20170710 1629606916

В неделният ден на 9 юни Негово Преосвещенство Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод освети изцяло обновения параклис „Св. пророк Илия“ над кюстендилско с. Илия.

Това е единственият храм, в който местните жители отправят своите молитви към Бога. Кога точно са положени основите не се знае, но през последните години с помощта на местните християни, община Невестино, Дирекция на вероизповеданията към МС, Софийска св. митрополия и Архиерейското наместничество в гр. Кюстендил, месната Ловно – рибарска дружина  параклисът активно се възстановява, изографисва, като се построява камбанария и малък навес в близост до него.

Заедно с еп. Герасим, в чинопоследованието за освещаване и последвалата литургия взеха участие софийския протосингел  ставр .ик. Ангел Ангелов, архиерейския наместник на Кюстендилска околия- протойерей Генади Генадиев и дякон Константин Тренев.

Край планинския параклис, който се намира на граничната зона с Република Македония, между три планини: Рила, Пирин и Осогово заедно с / малобройното /местно население се събраха стотици християни от околията, които с  дарове и  приношения почетоха великия светия.

След като отслужи първата литургия в новоосветения Божи дом, еп. Герасим се обърна към многобройните присъстващи с вдъхновено слово за св. пророк Илия. Той подчерта, че параклисът е крайна точка за Софийска епархия и граница на България  и пожела да се възроди това място и отново тук да има богослужби,  „защото център на християнина е св. Евхаристия“.

„Този храм остава да „скончание века“ – каза владиката, ние го осветихме, но ваша е грижата след като се го възобновили с вашия труд, ентусиазъм и средства,  да го пазите и най- вече да го посещавате заради св. Литургия, която трябва да е винаги център на вашия празник,  след което да бъде и веществената трапеза…. Това което ни събира в църквата и ни дава надежда е именно св. Евхаристия, затова нека да се поздравим с предстоящия празник на св. пр. Илия и да си пожелаем много сили  и здраве, а на всички които са участвали според силите си във възстановяването на храма- Господ и св. Илия да им въздадат“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:641 limit=50|columns=3}

Visits: 1

Skip to content