Продължете към съдържанието

Всенощно бдение в Бачковския манастир за Успение Богородично

Архимандрит Симон, игумен на Бачковската св. обителНа 15 август Бачковската св. обител отбеляза храмовия празник на главната си църква – „Успението на Пресветата Майка Божия” – с вече традиционното всенощно бдение. Богослужението беше предстоявано от игумена на ставропигиалния манастир, архимандрит Симон, в съслужение с архимандрит Никанор (игумен на Църногорската св. обител) и йереи от монашеското братство. Св. Литургия бе оглавена от пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков. Вълнуващите песнопения бяха водени от видните столични псалти г-н Андрей Касабов (на дясната певница) и г-н Любомир Игнатов (на лявата). 

Бдението започна на 14 август вечерта с Малка вечерня и Велика вечерня. В края на Великата вечерня игуменът – архим. Симон, прочете пред Бачковската чудотворна икона на Божията майка Акатист на Успение Богородично и молебния канон на Пресвета Богородица, последвани от последованието на петохлебието и празнична утреня с Опело на св. Майка Богородица. След завършване на опелото започна литийно шествие с празничната икона и с иконата на всечестната риза на Богородица, с вградена в нея истинска частица от ризата ѝ. Пред манастирските порти бе отслужен молебен за здраве и спасение на българския народ и отминаване на всякакви бедствия. Последва св. Литургия, на която към св. причастие пристъпиха десетки верни. Уникалното коливо, осветено в края на богослужбата, беше изработено от г-н Димитър Арнаудов, който също се включи в песнопенията и на двата клироса. Всенощното бдение завърши сутринта на 15 август с традиционния водосвет на двора на манастира.
През цялата нощ църквата беше пълна с богомолци, съпричастни на празника. Видеостена показваше през нощта в реално време богослужението на хората, останали навън на хлад, а на запис през целия ден – на хилядите богомолци, изпълнили двора на манастира, и чакащи на опашка да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица. Стотици вярващи вкусиха и от празничния курбан, а на всички влизащи в св. обител беше раздавана безплатно бутилирана бачковска минерална вода. Добрата организация и ред впечатляваха всички. Вековният празнуващ храм, посрещна вярващите с реставрирани стенописи. Благодарение на усилията на монашеското братство уникалните сцени, някои от които са рисувани преди повече от три века, отново могат да бъдат видени в първоначалната им красота и блясък. 
 
Всепочитаният сонм на премъдрите апостоли се събра по чудесен начин,
за да погребе тържествено твоето пречисто тяло, всевъзпявана Богородице!
С тях пееха и множество ангели, като хвалеха твоето славно преселване,
което ние празнуваме с вяра.
(Седален след първата катизма на празника)
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:679 limit=80|columns=4}

Visits: 2

Skip to content