Продължете към съдържанието

Патриаршеска св. Литургия за празника на Троянската св. обител

Негово Светейшество пред св. ТроеручицаНа 15 август, празника на Успението на Божията Майка, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави светата Литургия по повод храмовия празник в Троянския манастир "Успение Богородично". В съслужение с него бяха Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, Велички епископ Сионий – игумен на Троянската св. обител, архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, свещенослужители от Софийска епархия и от монашеското братство.

Празничните богослужения започнаха на 14 август с вечерно богослужение и последование на Опело Богородично. По време на утринното богослужение беше изнесена Богородичната плащаница и с нея беше извършена традиционната лития. В края на св. Литургия слово за празника прочете Негово Светейшество патриарх Неофит, в което се казваше: „В земния си живот, в своите решения и в своите действия Пресветата Божия майка имаше истинска ревност по Бога и търсеше да изпълнява не своята собствена, а Божията свята воля. Търсеше Божия път и Неговата свята правда, на които бе отдала цялата себе си и с които живя до самия знаменателен ден на своето дивно и славно Успение. А ние, верните на Христа Спасителя, знаем, че и след блаженото си Успение тя продължава да се моли за целия човешки род и неуморно да се застъпва пред Божия престол за всички нас, които с вяра, надежда и любов търсим пътя на спасението, на възкресението и на вечния живот в лоното на Отца“ (вижте пълния текст). След края на богослужбата чудотворната икона на Пресвета Богородица – „Троеручица”, бе изнесена от храма за традиционното литийно шествие, водено от Техни Преосвещенства епископ Герасим и епископ Сионий.
Гост на тържествата беше министър-председателят на Република България – г-н Бойко Борисов, придружаван от други официални гости. 
 
{joomplucat:680 limit=16|columns=4}
 
Снимки: фейсбук страницата на Троянския манастир
 
 

Visits: 0

Skip to content