Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит положи основен камък на нов храм във Военната академия

IMG 3128 scaledНа 1 септември Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит положи основен камък на Параклис-мавзолей в двора на Военната академия „Георги Стойков Раковски“. Храмостроителството е по идея на инициативен комитет, в който са се включили обществени личности между които генерали, общественици и  кмета на София Йорданка Фандъкова. Новият храм ще бъде посветен на св. Георги Победоносец и е в памет на загиналите войни от Първата световна война.

Датата за полагането на основния камък не е случайно избрана. Тя съвпада с началото на църковната година, откриването на академичната учебна година  на най-старото висше военно училище у нас и стремежът на инициаторите е да завърши с нейното закриване.

На тържественото откриване днес присъства държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който поднесе венец пред паметника на патрона на Академията и приветства учащите в зала „Тържествена“ по повод началото на учебната година.

На чинопоследованието по полагане на основния камък заедно с Негово Светейшество съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, духовният надзорник на Софийска епархия ставр. ик. Ангел Ангелов и др.

Като официални лица присъстваха още: заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, кметът Йорданка Фандъкова, генерали, офицери, военнослужещи и десетки обучаващи се.

В края на вълнуващото църковно последование към многобройните  военнослужащи се обърна патриарх Неофит. С пастирско слово и духовно наставление той благослови присъстващи като даде и отечески благопожелания (вижте пълния текст). 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}1-09-2017{/gallery}

Visits: 0

Skip to content