Продължете към съдържанието

За първи път представиха детска православна книга в МОЛ

21687896 10214100492090950 1628604622174499787 nПрез изминалата седмица, в  един от големите молове на София за първи път представиха православно четиво за деца.

Книжката „Свети Лука Доктора“, която описва по подходящ за децата начин живота и чудесата на св. Лука Кримски бе официално представена на столичани. В нея чрез илюстрации /повече от 20/ са изобразени и пресъздадени възлови моменти от светителския път на светеца- лекар. Изданието, което се състои от 42 страници наред със житието разказва и за множество чудеса, случили се с малки деца.

В началото на събитието бе отдадена почит към блаженопочившия Видински митрополит Дометиан, който почина тази седмица. Авторът Ангел Бончев каза, че това е нагледен пример за уважение с отдаване почит на починалия архиерей,аименно уважението е една от темите застъпена в книгата "Свети Лука Доктора. На премиерата на православното четиво присъстваха лекари, актьори и свещеници, които четоха откъси от книгата "Свети Лука Доктора". Актрисата Стефания Кочева прочете откъс от книгата, в който се разказва как доктор Лука е излекувал една жена и тя пожелала да му плати, но той отказал и я насочил на кое нуждаещо се семейство тя може да отнесе парите. Така той давал личен пример как трябва да се помага на онези, които са изпаднали в нужда.

Присъстващите зададоха много въпроси за чудесата на свети Лука, за вярата, за възпитанието, за доброто и за агресията, която в нашия свят е достигнала застрашителни размери.

Отец Захарий Димитров от столичния храм "Св.св.Кирил и Методий", изтъкна ползите от такъв вид литература за подрастващите и заяви, че няма по-достоен пример за малчуганите от живота на светиите, защото в сътворението ни всички сме благословени да бъдем светии, но поради различни човешки страсти и слабости това не се случва с повечето от нас. Специфичното за книгата "Свети Лука Доктора" е, че тя може да бъде намерена само и единствено по църквите в България и на интернет сайта на автора Ангел Бончев. Той е водещ на новините на първата и единствена новинарска телевизия в България и е автор на 3 православни филма – за св.Нектарий Егински, за неговия роден гр.Асеновград, който е известен като града с най-много църкви в България и за свети Лука Кримски "Светителят хирург". Последният е филм, който масово популяризира житието на св.Лука Кримски в България.

Книгата "Свети Лука Доктора" може да бъде намерена в столичните храмове "Св.Седмочисленици", "Св. София", "Св. Климент Охридски" (кв. Люлин), "Рождество Христово" (кв. Младост), "Св.Дух" (кв. Надежда), "Св. Никола" (кв. Връбница), както и на сайта на автора www.angelbonchev.com.

{gallery}21-09-2017{/gallery}

Visits: 0

Skip to content