Продължете към съдържанието

Възстановяват църквата на средновековен манастир в Пернишко

Ga 1Първа копка за възстановяване на манастирска църква беше направена в Пернишко. Водосвет за началото на начинанието при съществувалия през Средновековието манастир "Св. св. Петър и Павел" в брезнишкото село Велковци отслужи архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир"св. Безсребреници Козма и Дамян" в община Брезник.

Отпуснатите за строително-ремонтните дейности средства са в размер на 82 000 лева и са осигурени с личното застъпничество и съдействие на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи кметът на населеното място Василка Стоичкова. Ангажимент за финансова подкрепа за храма е поет от Борисов при освещаването преди две години на доизградената и завършена църква "Св. Анна" в селото, чийто строеж е започнат още през 20-те години на 20 век, но така и не била построена. Нейното доизграждане
стана възможно чрез защитен проект пред Програмата за развитие на селските райони.
Църквата "Св. св. Петър и Павел" е била възстановена около 1940 г., а на освещаването присъствала цялата управа на Брезник и военната музика на 5-ти конен полк , начело с командира на гарнизона. През последните десетилетия тя е изоставена и доста разрушена. Според местно предание край нея е имало три вековни бряста и аязмо с лековита вода.

Текст и снимки: Руми Борисова

Ga 0 4Ga 0 31

 

 

 

 

Visits: 0

Skip to content