Продължете към съдържанието

Опело и погребение на Видински митрополит Дометиан- подробен репортаж

IMG 1607JPGНа 20 септември т.г. светата ни Църква си взе последно сбогом с ново-преставления и приснопаметен Видински митрополит Дометиан. Българската църква се прости с един достоен архиерей и деен член на Св. Синод, който след продължително боледуване се престави в Господа на 18 септември 2017 г.

На 19 септември тялото на духовника пристигна в епархийския център ­ гр. Видин, и бе поставено за поклонение в митрополитската катедрала “Св. Димитър”, където стотици граждани  се стекоха да му отдадат своята последна почит и да се простят със своя архипастир, който 30 години ръководи Видинска епархия.

След като митрополитите от Светия Синод на извънредно заседание в Синодната палата решиха: Врачанският митрополит Григорий да организира изборите в епархията и да я ръководи до каноничното избиране на нов Видински  митрополит, на 20 септември те се отправиха към Видин, за да участват в опелото и погребението на новопреставилия се митрополит.

20 септември бе обявен за Ден на траур в община Видин, а Общинският съвет взе решение да удостои митрополит Дометиан със званието “почетен гражданин” на Видин.

Под купола на катедралния храм “Св. Димитър” се събраха архиереи, епископи, свещеници от цялата страна, монаси и монахини от епархията и духовни чеда на митрополита.

Да съпроводи митрополит Дометиан в последния му земен път, в града пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружен от най-близките му сътрудници.

Светейшият владика с траурна тържественост влезе в храма, където бе посрещнат от многобройното опечалено събрание. Сред присъстващите бяха духовниците от околиите, семинаристи от различни селища на епархията, областната и градската управа. В храма бяха кметът на Видин инж. Огнян Ценков, народни представители, общественици и множество православни християни. Да почетат митрополита, дойдоха и представителите на мюфтийството, начело с Неджати Али Али, районен мюфтия на Видин.

Патриарх Неофит лично оглави опелото на своя многообичан събрат, с когото дълги години споделяше трудности и се съветваше. В мертвеното последование взеха участие и високопреосвещените мит-рополити Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий, както и епископите: Мелнишки Герасим ­ главен секретар на Св. Синод, Адрианополски  Евлогий ­ игумен на Рилската св. обител, Велички Сионий ­ игумен на Троянската св. обител и духовен син на упокоилия се духовник, Главиницки Йоан, Знеполски Арсений ­ викарий на Пловдивския митрополит. За да се простят с архиерея, бяха дошли Тимочкият епископ Иларион от Сръбската патриаршия и Брегалнишкият митрополит Иларион (на Щип) от Македония.

Край ковчега на упокоилия се митрополит застанаха още: представителят на Руската православна църква у нас архимандрит Филип (Василцев), ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, архиерейските наместници на околиите, свещенослужители от Видинска  епархия и от други епархии на БПЦ, дошли да отправят съборно молитва за упокоение душата на приснопаметния архиерей. Сред опечалените в храма бяха ставр. ик. Милко Топузлиев, роден брат на митрополита, със своето семейство.

Скръбно развълнувани, архиереите заедно отпяваха заупокойните песнопения, а дълбокосъдържателните стихове на чинопоследованието прочетоха последователно, редувайки се. Църковното изпълнение скърбеше за своя събрат, архиерей, пастир, духовен отец и наставник.

По време на мертвеното богослужение видинчани продължиха да отдават почит на митрополит Дометиан, като се покланяха пред неговото упокоило се тяло, поставяха цветя  и се молеха за мир и спасение на душата му. 

В края на последованието патриархът прочете разрешителна молитва на упокоилия се митрополит и  произнесе траурно слово за своя събрат. Пред опечаленото събрание той подчерта, че кончината на митрополит Дометиан е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Видинска епархия и за цялата БПЦ, но и за целия православен свят.

“С болка си припомняме днес словата на свети пророк Давид: “Дните на човека са като трева, като полски цвят ­ тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава” (Пс. 102:15). Днес душата на блаженопочиналия митрополит Дометиан предстои пред Бога, към Когото винаги се е устремявало неговото пламенно сърце. Ние вярваме и знаем от думите на Псалмопевеца, че “милостта на Господа е отвека и довека към ония, които Му се боят… които пазят завета Му” и изпълняват заповедите Му (Пс. 102:17-18), че за всеки верен Божи служител “животът е Христос, а смъртта ­ придобивка” (Филип. 1:21) ­ каза в словото си патриарх Неофит.

“За тридесетгодишното си митрополитско служение покойният архиерей се потруди усърдно на Христовата нива, оставайки верен разпоредник “на тайните Божии” (1 Кор. 4:1) и ревностен свидетел на евангелската истина. С неговото дейно управление в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени множество манастири, храмове и параклиси” ­ каза в словото си Първойерархът на Българската църква и продължи: “В своето служение покойният кириарх на Видинската епархия, от детство знаещ “свещените Писания” (2 Тим. 3:15), се стараеше да пребъдва в това, на което е научен и което му бе поверено (2 Тим. 3:14) и се стремеше вярно да “преподава словото на истината” (2 Тим. 2:15).

Като възнасяме топли молитви към всемогъщия Творец и Спасител на света за упокоение на ново-преставления наш събрат и съслужител, надяваме се, че делото на неговата вяра, трудът на неговата любов и търпението на неговата надежда “у Господа нашего Иисуса Христа пред Бога и Отца нашего” (1 Сол. 1:3) ще бъдат милостиво приети пред престола на Всевишния. Ние вярваме, че за своето предано и вярно служение на Църквата Христова, той ще чуе призива на Небесния ни Отец: “Добри и верни рабе, влез в радостта на господаря си” (Мат. 25:21). Амин!” ­ завърши словото си Светейшият владика.

От името на Видинския епархийски съвет развълнуван говори ик. Рафаил Александров, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, който припомни големите заслуги и достойнства на митрополит Дометиан и изрази благодарността и скръбта си по упокоилия се учител, наставник и пастир.  Кметът на Видин Огнян Ценков също изказа съболезнования.

След всички вълнуващи слова, при пеенето на заупокойното “Светий Боже” ковчегът с упокоилото се тяло на митрополит Дометиан бе понесен от духовниците към Светая Светих на храма. За последен път архиереят “влезе” в катедралния олтар и понесен на ръце сред множеството пасоми, за които тридесет години усърдно се грижеше, се отправи към своя последен земен пристан. Тъжен камбанен звън възвести началото на траурното шествие от църквата до гробното място, подготвено до олтарната абсида на храма “Св. Николай” (в двора на Видинската света митрополия).

Тържествената погребална процесия бе водена от градския духов оркестър, който последователно изпълняваше траурния химн и химна на града ­ “Бдинци”. В шествието наред с висшите духовници и многобройните свещенослужители се включиха и множество ученици от всички видински училища, които носеха венци и цветя. Църковното изпълнение на Видинска епархия съпроводи в последния земен път своя архипастир и мълчаливо се прощаваше със своя духовен наставник митрополит Дометиан.

Представители на мюсюлманското изповедание ­ районният мюфтия на Монтана Неджати Али и имами от региона на Районно мюфтийство ­ Монтана също уважиха и изпратиха в последния земен път митрополит Дометиан. Българският патриарх Неофит изказа своята благодарност към мюфтията за проявеното уважение към Видинския митрополит и припомни: “Той много ви обичаше и уважаваше. Ценеше толерантността, която съществува във Видин, и се стараеше да се разпространява в страната и по света. Днес вие, с вашето присъствие, го доказахте ­ доказахте вашата почит и уважение към митрополит Дометиан като духовник и човек, както и постигнатото разбирателство, толерантност и добросъседство между нас и вас. Нека това да продължи и занапред!”

Достигайки подготвеното гробно място, патриарх Неофит отслужи трисагий на гроба и при пеене на тропара “Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот подари”, тялото на Видинския митрополит Дометиан бе положено в гроба. Със сълзи на очи стотиците вярващи отдадоха последна почит на един бележит духовен пастир и незабравим архиерей.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Видински митрополит Дометиан!

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}20-09-2017{/gallery}

Visits: 2

Skip to content