Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество патриарх Неофит в Стара Загора за Покров Богородичен

Негово Светейшество патриарх Неофит. Снимка: архив† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваше високопреосвещенство, обични в Господа събрате и съслужителю владико Киприан, 
Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, боголюбиви отци, 
уважаеми представители на българската държавност, 
обични в Господа братя и сестри,
 
И тази година, в първия ден на октомври, със светлия празник на Богородичния Покров – светата Църква отново ни напомня за молитвеното застъпничество на Божията майка и нейната закрила за християнския род. Преданието на Църквата разказва, как в този ден, преди повече от единадесет столетия, тя разпростира своя Покров над древния Константинопол, за да предпази неговите жители от надвисналата над тях опасност и измоли за всички тях божествената закрила на своя Син, та изповядващите Неговото име да бъдат избавени от грозящата ги беда. В памет на това чудно явяване на Пресвета Богородица и на чудесното избавление на Константиновия град, Църквата от векове чества този ден, та християните от всяко време да не забравяме любовта към нас на Божията Майка, да търсим и да измолваме нейната бърза помощ и подкрепа във всяко обстоятелство от нашия живот.
А животът на човека, на всеки от нас и на цялото ни общество е живот в изпитания и изкушения. Ние обаче помним и казаното от апостола, че „… блажен е оня човек, който търпи изкушение, защото, след като бъде изпитан, ще получи венеца на живота” (Иаков 1:12). Знаем и помним и това, че в нашия християнски живот, във всекидневната наша борба ние никога не сме оставени сами, защото с нас е Бог, с Божията майка и всички светии. Св. Богородица е винаги готова да ни се притече на помощ като разгърне над нас своя Покров, за да ни предпази от онези беди, които са по-силни от нас и през които не бихме могли да преминем без изпратената ни свише помощ.
Затова, възлюбени, нека не се колебаем и не проявяваме съмнение, но винаги във всички дни от този наш живот да призоваваме над нас, над нашите близки и цялата ни Църква закрилата на Божията майка, която никога не пренебрегва нашите моления, но с скоро откликва на всяка просба към нея и към нейния Син и наш Бог – Иисус Христос. Да я призоваваме молитвено и да търсим нейната закрила, защото тя е и наша вечна майка, и първата наша Ходатайка пред небесния престол, която възпяваме като „по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите”.
Пред нейния пречист лик коленичим и се молим, на нея и на нашия Господ Иисус Христос възлагаме всички наши надежди, и ѝ казваме: „Всичкото си упование на Тебе възлагаме, Майко Божия, запази ни под Твоя покров”.
По молитвите на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица Господ да ни дарува Своята милост и да ни предпазва от всяко изпитание и зло обстоятелство!
 
Честит и благословен празник!
 
 
Слово на Българския патриарх Неофит за Втора неделя подир Въздвижение, Покров на Пресвета Богородица, 1 октомври 2017 г., гр. Стара Загора
 
 
 
 
 

Visits: 0

Skip to content