Продължете към съдържанието

Обновен бе храмът на Владайския манастир “Св. Петка Търновска”

obnoviavaneС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит днес Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод извърши чина по обновление на храм на манастирската църква "Св. Петка Търновска" във Владайския манастир.

От ранна утрин богомолци се стекоха, за да отпразнуват празника заедно с монахиня Анисия, която е игуменка на обителта.

Храмът бе обновен след основен ремонт, тъй като земетресението край Перник от 2012 г. го застраши от срутване. Днес обновената църква е и с нови стенописи. След освещаването епископ Герасим пострига за четци и певци на Българскат православна църква младежите Иван и Матей.

В св. Литургия на епископ Герасим съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска св. митрополия, свещеник Георги Георгиев, който служи във Владая и дякон Костадин Тренев.

"Дойде денят, в който Господ ни сподоби да се зарадваме с преголяма радост, защото манастирите са такива духовни места, духовни крепости, в които стените против врага се издигат чрез молитвата на техните обитатели и чрез помощта на тези, които разбират, че има духовна полза от това да бъдат съпричастни на тази молитва към Бога и както чухме днес апостолското четиво: "Всеки дом се съжида от някого, но всичко се съгражда от Бога", каза в словото си епископ Герасим.

За Владайския манастир съществува предание, според което обителта е възникнала през X в. От тогава насам той е бил многократно разрушаван и съграждан. Друго предание разказва, че през 1328г. е бил сринат до основи от кръстоносци, като всичките му монаси са били избити. Преди смъртта си, монасите са поставили каменен кръст, под който са заровили Евангелие и две икони – на св. Петка и на св. вмч. Неделя, тъй като манастирът е бил двупрестолен, т.е. посветен на двете светици.

Има и една легенда ,че Цар Иван Шишман, често е отсядал в манастира на път за Рилската обител и го е дарявал щедро.

По-късно, през Турско робство, манастирът е имал подземна църква. Според запазени документи, манастирът по това време също е бил хайдушко сборище, като хайдутите обичали да отмарят в сянката на многобройните дъбове в двора му. И до ден днешен десет дъба могат да се видят в манастира, като възрастта им е няколкостотин години.

В сегашният си вид храмът “Св. Петка” е бил възстановен през 1902г. върху останките на стара църква. Освен това, в чест на вмч. Неделя са изградени параклис и нова черква. В манастира също така има каменни колони-свещници от 1911г., дарени от поклонници от с. Луково, Дебърско (днешна Р. Македония).

Жилищните постройки са скромни и са строени на няколко етапа. По време на строежа на главния път София-Перник, в манастира са или настанени трудови войски. Те, обаче, не само не напакостили на манастира, както това се е случвало в други обители, но и са помагали за съхранението му.

Храмовият празник е на 14-ти октомври.

Понастоящем манастирът е девически и постоянно действащ.

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:710 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content