Продължете към съдържанието

Откриване на академичната учебна година в Богословския факултет

Мелнишки епископ Герасим в Богословския факултетНа 2 октомври по традиция по случай започването на учебните занятия с редовните студенти за учебната 2017/2018 година в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се отслужи архиерейска св. Литургия с водосвет. Богослужението оглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.
В съслужение с владиката бяха свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис и главен асистент по Систематическо богословие, свещеник Венцислав Попиванов, дякон д-р Иван Иванов – доцент по Литургика, и иеродякон Вартоломей Фердов. 
На певницата бяха преподаватели и студенти от факултета, водени от учителите по църковно пеене Любомир Игнатов и Стоян Малинов.

В словото си в края на св. Литургия Негово Преосвещенство предаде благопожеланията на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, като пожела и от свое име на преподаващите и на учещите се във факултета „здраве, търпение, духовни сили и разум, за да преуспяват в църковната наука, което не е нищо друго, а усъвършенстване в добродетелите“. Проф. д-р Александър Омарчевски – декан на Богословския факултет, благодари от свое име и от името на академичната колегия, както и от името на всички студенти. След това беше отслужен водосвет, като епископ Герасим поръси със светена вода университетския параклис и всички присъстващи, а отец Сава поръси със светена вода всички учебни зали и кабинети на преподаватели във факултета – за здраве и благопреуспяване в учебния процес.
По-късно през деня бяха раздадени и студентските книжки на първокурсниците в Бакалавърската програма от двете специалности на редовното обучение във факултета – „Теология“ и „Религията в Европа“.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:712 limit=48|columns=4}

Visits: 0

Skip to content