Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе на тридневно официално посещение в Старозагорска епархия

01 10 2017 10 20171005 1590254697Повод за светейшата визита бяха честавания организирани от Старозагорска митрополия в памет на блаженонопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий, който в т. г. се навършват 50 години от интронизацията му.

В чест на годишнината, в края на месец септември новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан, който е  последното духовно чедо на упокоилия се архиерей, заедно с Епархийския съвет организираха редица инициативи в престолния град.

Скъп гост на тридневните чествания бе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който за първи път посети  Старозагорска епархия като кириарх на Българската църква и бе посрещнат за първи път от митрополит Киприан като предстоятел на Старозагорската катедра.

Тържествата започнаха на 29 септември с отслужването на празнична вечерня в катедралния  храм „Св. Димитър“ в гр. Стара Загора и заупокойна молитва на гроба на приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий, който се намира в двора на църквата. Да почетат митрополит Панкратий от близо и далеч се събраха множество архиереи, духовници и  миряни в катедралния храм. В края на заупокойното последование към присъстващите се обърна митрополит Киприян.
„Сърцата ни са преизпълнени с чувства и емоции, които нахлуват заедно със спомена за приснопаметния владика, пред чийто гроб стоим с трепет и вълнение. Когато по Божия промисъл Бог ме постави на митрополитския престол в Стара Загора открих още качества, които ме карат да му се възхищавам. Сега отново се убеждавам в перспективните му мисли и действия, чиито добри плодове все още берем. Сега по-често се вглеждам в неговия пример като участник в между църковните отношения и черпя от опита. В следващите два дни ще можем да си припомним неговата личност, независимо от обстоятелствата, които ни се представят от една и друга медия, злоупотребяващи с паметта на митрополит Панкратий. Нека се поучим от неговия пример. Той имаше покаяние, милост, добросърдечие, вдъхновение и боязъм от Бога. Духовният му живот показа именно това, че когато човек се покае и потърси прошка от Бога, той ще бъде приет. Бог ми е свидетел, че тази моя лична любов към моя духовен старец дядо Панкратий ме вдъхновява и ми дава сили. Нека почерпим този опит – силна личност, която намери мъдростта на покаянието и сърцераздирателните сълзи. Който го направи винаги ще може да се върне при Бога!“

На 30 септември, в зала „П. Р. Славейков“ в сградата на Общинска администрация Стара Загора се състоя научна конференция под надслов: „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“.

Още на входа на сградата Българският патриарх Неофит бе сърдечно посрещнат от кмета на града г-н Живко Тодоров, който го приветства с добре дошъл в „града на липите и поетите“, а деца от местното СОУ „Кирил Христов“, изучаващи предмета „Религия“ поздравиха патриарха и взеха  първосветителското му благословение.

Сред гостите на конференцията бяха Техни  Високопреосвещенства: Сливенски митрополит Йоаникий, Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил и Пловдивски митрополит Николай, придружен от тримата си викарни епископи: Арсений, Яков и Поликарп, представителите на Руската църква и Румънската църква у нас архимандрит Филип  и ставр. ик. Нелуц Опря, протосингелът на Софийска митрополия архимандрит Василий, протосингелът на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов, областният управител Гергана Микова, генералният консул в гр. Одрин Васил Вълчев, Андон Андонов, също консул в гр. Одрин, деканът на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Александър Омарчевски, заместник-областният управител Петя Чакърова, директорът на ОДМВР, гр. Стара Загора ст.ком. Георги Хаджиев, директорът на Териториалната дирекция на ДАНС Георги Георгиев, председателят на Окръжен съд, гр. Стара Загора Красимир Георгиев, председателят на Районен съд, гр. Стара Загора Милена Колева, окръжният прокурор Дичо Атанасов, Донка Симеонава народният представител Маноил Манев, народни представители, директори на институции, представители на  обществени и граждански институции и много граждани.

Форумът започна с изпълнение на октет за източна православна музика „Св. Йоан Дамаскин“, с диригент Стефка Минкова и бе открита лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

„Митрополит Панкратий ще бъде запомнен с образа на истински християнин и духовник. Той съчетаваше скромността и архиерейското звание със строгостта и твърдостта, които изискваха позициите му на църковен администратор и на епископ.. Името на митрополит Панкратий и до днес се асоциира с образа на всеотдайния архиерей, грижовния архипастир, старателно изпълнил своя църковен и граждански дълг"- това каза в словото си патриарх Неофит при откриване на форума, посветен на 50 години от интронизацията на владика Панкратий.

Негово Светейшество припомни, че дядо Панкратий е наследил изрядни и високо авторитетни йерарси като митрополитите Методий, Павел и Климент и вдъхновен от примера им е показал, както на своите епархиоти, така и на събратята архиереи и на всички онези, които го познаваха, добрия образ на пастира в църквата Христова.

Спомени за достойния старозагорски архиейрей споделиха Сливенският митрополит Йоаникий и Великотърновският митрополит Григорий. С доклади се включиха още акад. Благовест Сендов, проф. Цанко Яблански, бивш кмет на гр. Стара Загора, доц. д-р Димитър Попмаринов от Великотърновския богословски факултет.

Към присъстващите се обърна и настоящия кмет на Стара Загора Живко Тодоров, който благодари на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, под чието благословение се провеждат честванията, за възможността в града да бъде посрещнат Светейшия патриарх и придружаващите го гости от Светия синод, като гарантира, че в лицето на администрацията те могат да открият постоянна подкрепа и готовност за сътрудничество.
Конференцията завърши с прожектирането на  документалния филмът „Архиереят", посветен на живота и делото на дядо Панкратий, в който участват негови съвременници, близки и съратници. 28-минутният филм е дело на Тони Куцаров (работил като кореспондент на БНТ в Стара Загора, в периода, в който дядо Панкратий е оглавявал Старозагорска епархия) и колектив, технически обезпечен от телевизия Стара Загора.

В деня на заслужена почит към старозагорския митрополит бе представена книгата „Митрополит Панкратий“  със спомени за него. Тя се издава с благословението Старозагорския митрополит Киприан, който е и неин съставител. В нея могат се прочетат спомените на митрополит Киприан, Сливенския митрополит Йоаникий, племенницата на дядо Панкратий Диана, Добромира Костадинова и Кремена Колева. Протойерей Йордан Василев, ставрофорен свещеноиконом Тодор Милчев, Стоян Могилков, проф. Д-р Иван Божков, проф. Иван Станков, проф. Д-р Цанко Яблански, проф. Константин Нихоритис от Солун и др. Димитър Иванов припомня освещаването на Десето основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Стара Загора, а ставрофорен свещеноиконом Иван Колев разказва за един ден с дядо Панкратий. В „С Богом, дядо Панкратий!“, от 14 юли 1998 година, са събрани съболезнователните думи на народни представители, общински съветници, журналисти, свещенослужители и граждани. Книгата завършва със снимков архив и кратък исторически летопис на протойерей Йордан Василев.

В края на конференцията ик. Йоан Карагеоргиев, началник на Културно- просветния отдел на Старозагорската митрополия представи официално и новия сайт на митрополията, който се подготвя от няколко месеца.

Форумът бе официално закрит от  Старозагорския митрополит Киприан, който отново си спомни за своя духовен отец и го определи като "мъдър архипастир, любящ отец, изряден молитвеник, изкусен оратор, блестящ администратор, далновиден общественик, тънък дипломат“.

В следобедните часове Негово Светейшество и синодалните архиереи и част от официалните лица посетиха обновената сграда на Старозагорска митрополия. Там ги очакваше митрополит Галактион, който с голямо вълнение се  благослови от патриах Неофит и се поздрави със всички присъстващи. С братска загриженост духовниците общуваха със своя заболял събрат и показваха своята любов.

С посещението на Светейшия владика започна и нова Кондика на Старозагорска митрополия, която да остане в историята на епархията.

Вечерта на същия ден в залата на Държавна опера – Стара Загора се състоя „In Memoriam“ – концерт в памет на Старозогрския митрополит Панкратий. Специално за честванията пристигна и директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те бяха посрещнати от ръководството на Държавна опера, гр. Стара Загора, в лицето на директора Огнян Драганов и заместник-директора Красимир Червилов и заедно с висшите духовници преди концерта  споделиха виждания по различни въпроси и обсъдиха бъдещи планове.

С приветствено слово към изпълнилите до краен предел зала на старозагарската опера се обърна митрополит Киприан.

“Насладете се на прекрасните църковни песнопения и нека Бог да ви помага и закриля! Бъдете в радост, мир и единение!“- пожела накрая той.

В концертната програма бяха  включени изпълнения на църковно-славянски песнопения на Хор при храм „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. София, с диригент д-р Боряна Найденова, Хор при Държавна опера, гр. Стара Загора, с диригент Димитър Косев и Хор при Патриаршеската катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“, с диригент Димитър Димитров. Особено вълнуващо бе изпълнението на трите хора, които в края на концерта се обединиха в обща програма.

Негово Светейшество, който е носител на златна палка и тънък познавач на църковната музика се радваше на професионалното изпълнение, а митрополит Киприян, който лично бе подбрал репертоара на хоровете възторжено дирижираше финалното песнопение от балкона.

На 1 октомври когато Църквата чества Покров Богородичен и почита своите сладкогласни певци св. Йоан Кукузел и Св. Роман Сладкопевец в старозагорския храм „Въведение Богородично” бе отслужена патриаршеска литургия. Тази тържествена богослужба бе и кулминацията на честванията посветени на Старозагорския митрополит Панкратий.

Заедно със Негово Светейшество край св. Трапеза застанаха синодалните митрополити: Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Старозагарски Киприан и Врачански Григорий. С тях съслужиха тримата пловдивски викарни епископи, протосингелите и свещеници от Софийска и  Старозагорска епархии.
На литургията присъстваха кметът Живко Тодоров, зам.-кметът Иванка Сотирова, деканът на Богословския факултет проф. д-р Александър Омарчевски и стотици  миряни, които се радваха на тържествената  и благолепна църковна служба.

В края на богослужението Негово Светейшество се обърна със слово към официалните лица и гражданите на Стара Загора като накрая и благослови многолюдното църковно изпълнение.

Българският патриарх подари на митрополит Киприан от името на Св. Синод на БПЦ архиерейски посох, който е бил подарен на митрополит Панкратий от Атинския епископ през 1975 година и от свое име панагия.

От своя страна митрополит Киприан благодари на Българския патриарх и събратя архиереи, които са уважили честванията и увери, че това височайшо присъствие е „импулс и стимул за нашето архиерейско служение, което ни вменява дълг и отговорност. Затова, заедно с клира и православното изпълнение на Старозагорска епархия, ви приветстваме като скъпи гости в нашите предели. Разбирайки това духовно тържество, като своеобразен мост между миналото и настоящето, ние сме уверени, че и в бъдеще ще можем да разчитаме на Вашата отеческа любов и на вашата братска помощ при осъществяването на трудната, но благодатна и народополезна мисия на Старозагорската епархийска църква….. Господ Бог да упокои душата на приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий, чиято памет ни събра, а нас да обдарява с крепко здраве, нестихващи сили и духовна бодрост, та подражавайки на дядо Панкратий и ние в живота си да бъдем достойни Христови следовници, преследващи и доближаващи се до високия евангелски нравствен идеал, който да изпълва със смисъл битието ни. Амин!“- каза още  Старозагарският митрополит.

В знак на признателност митрополит Киприан връчи на Негово Светейшество първия Орден, учреден на името на св. мъченик Игнатий Старозагорски /това отличие е утвърдено през т.г.  за Старозагорска епархия от Св. Синод на БПЦ/.  В знак на благодарност  той дари на патриарха омофор и епитрахил, специално изработени с патриаршия зелен цвят.

Светейшият владика бе отличен и с почетния знак на областния управител Гергана Микова, както и с плакет от кмета на община Стара Загора. Племенницата на митрополит Панкратий -Дияна Михайлова получи Ордена на св. апостол Карп, с който покойният Старозагорски митрополит бе удостоен посмъртно.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:718 limit=40|columns=3}

{joomplucat:717 limit=90|columns=3}

 

Visits: 2

Skip to content