Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие папския нунций в България

Патриарх Неофит с монсеньор ПекорариНа 13 октомври Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие папския нунций в България, Н. В. Пр. монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари и неговия съветник – монсиньор Бодуан Бяжила Муанкембе. Повод за срещата в патриаршеския дом беше завръщането на монсеньор Пекорари от Рим и отпътуването от България на друга мисия на съветника при Нунциатурата монсеньор Муанкембе.
„Не бива да допускаме влошаване на отношенията между християни, а да се насърчаваме взаимно в отстояването на евангелските ценности и в усилията си да поддържаме вярата у хората” – каза патриарх Неофит по време на срещата си с апостолическия нунций.

В хода на разговора патриарх Неофит и папският нунций констатираха със загриженост отдалечаването от християнската вяра, което се наблюдава днес в редица европейски страни, и се съгласиха, че „Европа – това са всички страни членки с техните традиции и вяра и не бива държавите в които властва секуларизма, да налагат своите виждания на останалите, които тачат вярата си и традиционните ценности”. Те изразиха тревога, че „откъсването от християнските корени и здравите основи на християнските традиции на Европа, неминуемо ще доведе до разклащане на Европейския съюз и устоите на обществото.”
Като архиепископ на Пуполония, монсеньор Пекорари изрази надежда, че по време на своето председателство в ЕС българските политици ще отстояват християнските нравствени ценности и традиции в Европа.
В хода на срещата патриарх Неофит благодари в лицето на своя гост на римокатолическата църква за безценните светини – мощи на светци, които Българската православна църква е получила в отговор на отправени молби.
В израз на специално внимание и уважение папа Франциск е изпратил на Негово Светейшество патриарх Неофит в дар икона на Пресвета Богородица, която е била лично негово притежание. Българският патриарх прие подаръка от ръцете на монсеньор Пекорари с думите: „Нека Божията Майка ни дава сили да следваме неотклонно Нейния Син и наш Бог Господ Иисус Христос!”
В срещата взе участие и духовният надзорник на Софийска епархия ставр. ик. Ангел Ангелов.
 
Текст: Александра Карамихалева, отдел "Връзки с обществеността" на Св. Синод на БПЦ
Снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:721 limit=4|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content