Продължете към съдържанието

Сугуба радост в деня на св. Мина в столичния квартал „Модерно предградие“

11 11 2017 nachaloОсобено тържествено тази година бе отбелязан храмовият празник на единственият енорийски храм в София, посветен на св. Мина, който се намира в столичния квартал „Модерно предградие”.

На 11 ноември, когато Православната църква почита паметта на св. мчци Мина, Виктор и Викентий енорията на отдалечения софийски храм бе особено възрадвана. Повод за това бе отслужената  благолепна архиерейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, викарий на Българския патриарх, обновлението на изцяло ремонтирания храм, който отвори широко вратите си за да приюти множеството боголюбив народ и  не на последно място навършването на една година от посрещането на частица от мощите на св. Мина, дарена от монасите на скита Карулия на Света Гора и предадена от Балканското Атонско Сдружение на храма за вечно съхранение и поклонение. /Светинята бе дарена през миналата година, в навечерието на празника на светеца – 10 ноември и с литийно шествие бе тържествено внесена в храма./

В празничния ден, заедно с владиката влязоха в братско съслужение трима предстоятели на тържествуващия храм, всички те допринесли за благолепието му и развитието на енорийския живот.  Това са: ставр. ик. Ангел Ангелов, понастоящем предстоятел на столичния храма „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“ и протойерей Серафим Петров, настоящ предстоятел на храма. Заедно с тях  съслужиха още свещениците Сергей Павлов и Васил Танев, и дякон Деан Коруноски.

Изпълнени с вяра и надежда християните непрестанно прииждаха в тържествуващия храм, а потокът от  богомолци не секна през целия ден. Християните понесли различни приношения  търпеливо чакаха да се поклонят на светеца –войн и да засвидетелстват своята почит към него, надявайки се да получат скоро утешение и разрешение на своите проблеми.

За молитвения дух в храма допринесоха църковните певци, които застанали на дясната певница бяха ръководени от Никола Антонов и изпълняваха песнопенията в източноцърковната традиция.

В края на литургията еп. Тихон с присъщото му красноречие произнесе вълнуваща проповед, с която прикова вниманието на многобройните богомолци.

„Храмът ви е не само красив, но изпълнен с живот…затова се радвам като виждам жива енория, което значи че в него има ревностни духовници за което сърдечно ги поздравявам. Днес никой не ни заплашва, така както е бил притиснат св. Мина, но ние днес имаме ли вяра?.. Вярата била нещо лично – казват някои, но аз искам за знам когато се вземат важни решения и се съди какво е  истина и какво не, тези които го правят имат ли съвест и страх от Бога? Аз имам право да знам и искам да знам дали те имат страх Божий?….Истинската вяра не носи награда, тя е наш дълг. Но истинската вяра ни поставя близо до Бога. Това е райското блаженство, да си близо до Бога, до Този когото обичаш.“- каза в словото си еп. Тихон.

От името на църковното настоятелство и присъстващите приветствие към владиката произнесе протойерей Серафим Петров. Развълнуван той сподели радостта си от  окончателно завършеното обновление на храма, което е станало през последните шест месеца. Духовникът отбеляза колко много дарители е призовал св. Мина откакто св. му мощи се покоят в храма и сподели за благодарствените дела на хора, получили изцеление  от небесното му застъпничество.

Предстоятелят благодари на многобройните присъстващи за  участието в духовния празник и отбеляза от колко различни краища са се събрали за съборна молитва от цяла България и дори от Западните покрайнини.

По традиция след църковната служба бе осветено и раздадено благословено ястие на всички дошли да почетат енорийския празник.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:752 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content