Продължете към съдържанието

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” отбеляза храмовия си празник

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан„Сърцето на България тупти в патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”, защото благодарността, вярата и страданието на един народ довежда до правилното избиране на един закрилник, който и сега е сред нас и помага на всеки един, който с вяра се е притекъл към него”, каза в словото си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който възглави на 23 ноември празничната св. Литургия по повод храмовия празник на ПКСХП „Св. Александър Невски”.

Негово Високопреосвещенство съслужи с Преосвещения Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при катедралата. За празника на патриаршеската катедрала в светата Литургия участваха и архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, йером. Зотик от Руската църква в София, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и свещеници, протодякони и дякони на БПЦ-БП и Софийска епархия. Молитвено участие взе и Негово Величество цар Симеон II, който прочете Символа на вярата по време на светата Литургия.
Митрополит Йоан напомни дивния живот и подвиг на светия Александър Невски, като насочи вниманието върху възпитанието, което било дадено на великия княз. Възпитание християнско, което предопределило целия му живот, който живот светият княз приемал като подвиг в Христа и служение на родината и човеците.
 
През 1240 г. на кръстоносен поход срещу Новгород тръгва многобройна шведска войска. Младият княз Александър разбива врага и постига бляскава и спасителна победа. Тази битка дава завинаги на княза прозвището Невски. По-късно на мястото на битката е съграден град Санкт Петербург.
Александър Невски твърде млад се отказва от княжеската титла, слава и почести и приема монашество с името Алексий. През 1263 г. той умира. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра в Санкт Петербург, а през 1547 г. Александър Невски е причислен към лика на светиите. Паметта му се чества ежегодно на 30 август – Пренасяне мощите на светеца, и на 23 ноември – неговото Успение.
През 1998 г. Българската православна църква получава в дар от Руската православна църква частица от чудотворните мощи на св. Александър Невски, които днес са изложени за поклонение в храма.
Основният камък на катедралата “Св. Александър Невски” е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г.
На 04.01.1953 г. Българската православна църква провъзгласява храма за Патриаршеска катедрала. В храм “Св. Александър Невски” има над 400 образци на християнското изкуство. Изографисан е с фрески, изобразяващи Света Троица, сцени от Стария и Новия Завет, пророци, български и руски светци.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:762 limit=8|columns=4}
 
Още снимки мое да видите на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП
 
 
 

Visits: 1

Skip to content