Продължете към съдържанието

Празнични богослужения в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Празникът на св. Климент Охридски в Богословския факултетНа 25 ноември Българската православна църква отбелязва паметта на св. Климент, архиепископ Охридски. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва празника с редица събития, посветени на своя патрон. Климентовите дни тази година започнаха на 23 ноември с четения на докторантите от факултета (виж репортаж).  Във фоайето на Богословския факултет беше открита изложба, посветена на св. Климент Охридски – с рисунки на децата от Неделната школа по рисуване академичния параклис.
 
На 24 ноември в аулата на Ректората тържествено бяха раздадени дипломите на абсолвентите от юбилейния 90-и випуск на Богословския факултет, с участието на Старозагорския митрополит Киприян. От свое име и от името на всички завършващи с благодарствено слово към всички се обърна Елена Серева, първенец на юбилейния випуск, магистър от програма „Религия и образование“.

Вечерта на същия ден в параклиса на Богословския факултет беше отслужено бдение от градски тип (съединени вечерня и утреня) с молитвеното участие на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприян. В съслужение със свещеник Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис „Св. Климент Охридски“ и главен асистент по Систематическо богословие, бяха протоиерей Стефан Стайков, иеромонах Силуан Петров, свещ. Венцислав Попиванов, дякон д-р Иван Иванов – доцент по Литургика, и дякон Костадин Тренев. Богослужението включваше и последование на петохлебието и четене на акатист на св. Климент, Охридски чудотоврец. Децата от неделното училище, водени от студентката Невена Моджахед подготвиха специално коливо за празника, осветено и раздадено след службата.
Многобройните певци на певницата на бдението, както и на св. Литургия на другия ден бяха водени от преподавателите по църковно пеене – ас. д-р Стоян Малинов, ас. Любомир Игнатов, Андрей Касабов и Калин Кирилов, със специалното участие на протопсалт Иван Праматаров.
В края на светата богослужба към препълнилите академичния параклис бивши, сегашни и бъдещи студенти и преподаватели с пастирско слово се обърна отец Сава. „Това богослужение, което ние в Светоклиментовото училище по богословие извършваме всяка година, е и изпълнение на завета на св. Климент Охридски. Време, в което се събираме и извършваме нашето агапе, в което си спомняме, че сме едно, едно в Христос, тъй както е на всяка литургия, но и както св. Климент ни е завещал – вярата и знанието да бъдат едно. В Светоклиментовия университет има едно място, този параклис, който тупти като сърце и разпръсква животворящите си струи към целия организъм. Затова и днес не говорим за св. Климент в минало време, а в настояще и бъдеще, като перспектива, която ни показва Царството Божие и ни води към Христос“, се казваше в проповедта на любимия на всички студенти свещеник.
 
На 25 ноември по решение на Св. Синод на БПЦ празничната св. Литургия оглави Старозагорският митрополит Киприан. В съслужение с него бяха ректорът на Софийската семинария „Св. Йоан Рилски“ архимандрит Пахомий, духовният надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов и още много свещенослужители от София и Стара Загора, а параклисът на факултета трудно побираше многобройните преподаватели, студенти и гости. 
По време на свещеническото причастяване празнично слово прочете студентът Иван Тупаров, в което се казваше: „Времето, в което живеем има нужда от хора с духовната сила и култура на св. Климент. Нека и ние, възпитаниците на тази висша богословска школа чийто небесен покровител е св. Климент Охридски да бъдем достойни за неговия завет и да подражаваме на живота му. А този завет е: вяра в Бога, твърдо изповядване на православието и любов към знанието и просветата“ (вижте пълния текст).
В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Киприян прочете приветствено слово от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. „Богословието е повече от наука и отдаването му е въпрос на живот и посвещение, а не само на придобиване на готови знания. Богословът е човек, който в своя съзнателен живот е носител на Христовия дух и работник на Божията нива, който отдава целия си живот и всичките си сили на благия ни Христос и на Неговата църква… В лицето на всеки от вас Светата ни православна църква да има верен съработник в общото дело за прослава на Божието име в света и за съграждането на Божия дом, който е нашият истински общ дом…“, се казваше в обръщението.
От името на преподавателите и студентите деканът на факултета, проф. д-р Александър Омарчевски благодари на митрополит Киприян и на Св. Синод на БПЦ за оказаната чест и благословение.
След св. Литургия всички се отправиха на традиционното литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски в градинката пред Ректората, където поднесоха цветя. Към тях се присъедини и академичното ръководство на Софийския университет, водено от ректора – проф. дфн Анастас Герджиков. Цветя поднесоха и вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова и председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. 
 
Празничните тържества завършиха с традиционната Светоклиментова вечер в 5-а аудитория на Богословския факултет, на която присъстваха много сегашни и бивши студенти и преподаватели, сред които Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия.
 
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:767 limit=108|columns=4}

Visits: 0

Skip to content