Продължете към съдържанието

Монашеска конференция в Драгалевския манастир

2017 3 20171213 1095958994На 12.12.2017г. , когато св. Църква чества паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски, Чудотворец с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се проведе Втора конференция на монасите и монахините от Софийска епархия.
След отслужване на празнична св. Литургия братята и сестрите от софийските манастири се събраха в гостоприемната Драгалевска св. обител, за да споделят и обсъдят наболели въпроси от монашеския живот в епархията.
Конференцията бе открита от протосингела на Софийска епархия архимандрит Василий, който приветства събралите се от името на Негово Светейшество и подчерта, че Софийската св. митрополия е призвана да бъде майка за своите чеда, избрали монашеския път на спасението.

След това той прочете доклад на тема "Правилното устроение на монашеството", в който с много цитати от Св. Писание и творенията на св. Отци припомни на аудиторията същността, смисъла и значението на монашеството, канонично-правните източници на монашеския начин на живот, формите на монашеското житие и видовете степени на монашеството. Обърнато бе внимание и на въпроса кой, как и при какви условия може да извършва пострижения в монашество и какви са каноничните последствия от нарушаването на тези правила.
След това бяха докладвани резултатите от Увещателното послание към псевдомонасите, отправено от Софийския епархийски съвет през лятото на тази година. Бяха обобщени реакциите на тези, към които то бе отправено, в три групи. Най-напред бяха изтъкнати тези, които с простота, нелицемерно, смирено и без лукавство принесоха покаяние и помолиха да бъдат опростени и приети в редовете на каноничното монашество, изчаквайки окончателното решение в определеното им от Епархийския съвет място за послушание. Следваща група съставляват такива, които подобно на казаното в евангелската притча "кога чуят словото, с радост го приемат, ала нямат корен и временно вярват, а във време на изкушение отстъпват": първоначално подали покайни писма и изявили желание да изправят постъпките си, впоследствие се поддадоха на съветите на недобронамерени човеци и се върнаха към непослушанието. Накрая бяха посочени и онези самозвани "монаси", които не спират да изобличават всички останали, че били отстъпили от чистотата на вярата, но самите те не сметнаха за нужно да поискат прошка и да се присъединят към каноничното монашество.
В последвалото обсъждане, в което се включиха мнозина от присъстващите, беше подчертан разколническия характер на дейността на псевдомонашестващите и бе порицан отказът на много от техните почитатели да се черкуват и причастяват в някой от близо 70-те канонични храма в София заради това, че "там се служело по нов стил". Изтъкнат бе деструктивният и всяващ съблазън характер на тяхната дейност, както за самите тях и душите на следващите примера им, така и за развитието и преуспяването на каноничното софийско монашество.
Конференцията единодушно подкрепи Негово Светейшество и епархийското ръководство в усилията им да преодолеят съществуващите канонични аномалии и отхвърли опитите на нарушителите на правилата на св. Православна църква да дезинформират обществеността, като представят предприеманите спрямо тях канонични действия като "гонение против стария стил" и "лично отмъщение“.

{joomplucat:776 limit=6|columns=3}

Visits: 0

Skip to content