Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за бдението на Бъдни вечер, 2017 г.

Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,
ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,
ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
 
В нощта на очакването на Божия Син, идващ в света, за да ни примири с небесата, и тази година сме заедно в храма, за да възпеем Жизнодавеца Христос, в Когото е нашата вяра и нашата надежда, в Когото и чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме” (Деян. 17:28), и Който е единствената наша истинска опора и крепост в християнския ни път към вечния живот и възкресението.

В тихата и свята нощ на Рождеството, Той влиза в нашия свят като повит в ясли Младенец посрещнат от обикновените пастири, но търсен от мъдреци и възпяван от ангели. Същият Този, чрез Когото, както свидетелства божественият евангелист, всичко е станало (Иоан 1:2). Той е, Когото очакваме и посрещаме днес, и Който се ражда в плът, както слушаме и в църковното богослужение, „… за да въздигне падналия образ” (Тропар на предпразненството на Рождество, гл. 4), да вземе върху Си „греха на света” (Иоан 1:29), да освободи човеците от робството на смъртта и да ни върне там, където е нашата истинска Небесна Родина – в Царството на Отца, където „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат” (1 Кор. 2:9).
Ето защо всяка година в рождественската нощ отново се прекланяме, притихваме и смирено благоговеем пред дивното тайнство на Боговъплъщението, пред тази, както я нарича апостолът – „велика тайна на благочестието” (1 Тим. 3:16), която се открива днес пред нас и пред цялото творение, озарявайки света с божествена светлина и донасяйки ни мира и благоволението, за които в нощта на Рождеството пее и ангелският хор:
„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14).
Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя, нека му сторим място в забързаното наше всекидневие, в което светът около нас ни залива със своята суета и ние често забравяме да търсим „едното потребно” (Лука 10:42) и да събираме съкровищата си „на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат” (Мат. 6:20). Да отворим сърцата си и за тези около нас, за нашите ближни, които се нуждаят от топлината и уюта на дома, от грижа и внимание и като разпознаем във всеки от тях Самия Господ Иисус Христос, да покажем и докажем вярата си в Него, като я оделотворим в милост и човеколюбие, в състрадание и благотворителност.
Нека днес раждащият се Богомладенец бъде с всички нас и с цялата ни Църква, с нашите семейства и цялото ни общество. Нека носеният от Него мир и благодатна помощ ни съпътстват във всички дни от нашия живот, та пребъдвайки в Неговата любов да бъдем верни Негови ученици и свидетели, достойни чеда на Небесния наш Отец.
Благословена да бъде и днешната празнична трапеза, събрани около която всички заедно да посрещнем идващия сред нас Господ.
 
Благодатта, мирът и любовта на Божия Син, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!
 
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за бдението на Бъдни вечер, прочетено на 24 декември 2017 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски“
 
 
 

Visits: 0

Skip to content