Продължете към съдържанието

В столичния храм “Св. Параскева” се проведе благотворителен концерт в чест на Рождество Христово

6 20171221 1378416121На 20 декември в столичния храм „Св. Параскева”се проведе Рождественско благотворително тържество. То се организира за единадесети път от църковното настоятелство и фондация „Дарби“.

Концертът по традиция се проведе под мотото „От деца за деца”. В него взеха  участие ученици от столични училища и детски градини, представители на бизнес кръгове и много други – познати и непознати, разбрали най-главното – коледният подарък е повече от дар и е израз на любовта и грижата за малките и немощните.

Организаторите споделят, че тази година в инициативата са се включили значително повече дарители, а събраните подаръци и дарения са предназначени за децата и младежите от Центрове за настаняване от семеен тип 1,2,3, 4, 5 и 6 в гр. Ловеч; Центрове за настаняване от семеен тип 1 и 2 в с. Дрен, Центрове за настаняване от семеен тип „Здравец“, и „Зорница“, Дневен център за деца с физически увреждания и „Защитено жилище“ в гр. Луковит и Център за настаняване от семеен тип за деца – гр. Самоков.

Гости на тържеството бяха проф. Божидар Андонов – Богословски факултет на СУ, представител на г-жа Янка Такева (СБУ), Валя Чобанова – рекламна агенция "Райз", Рада Йосифова от клуб "Зонта", граждански организации и ученици на образователна институция „Дарби“. родители, възпитатели, учители, преподаватели, духовници и множество миряни. Мнозина от присъстващите млади хора дойдоха на тържеството, вече по традиция, с подаръци подготвени от самите тях.

Обединени от празничното настроение на наближаващия светъл християнски празник Рождество Христово изпълнители и слушатели се радваха на непосредствено общуване  и с благодарност приемаха подготвените подаръци.

Празникът на благотворителността бе открит с водосвет отслужен от храмовото духовенство во главе с ик. Йоан Чикалов.

С топли пастирски слова към присъстващите се обърна отец Йоан, който поздрави присъстващите и отправи благопожелания за мир и благоденствие в настъпващите рождественски дни. От името на  фондация „Дарби“ за съпричастието и отзивчивостта на многобройните присъстващи и дарители благодарност изказа г-жа Бистра Илиева.

В празничната програма взеха участие хорът „Елици“ при НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", с диригент г-н Даниел Иванов,детска градина №146 „Звездица” гр. София, кв. Кремиковци, с директор г-жа Липка Николова-едни от първите и ежегодни участници в Рождественското тържество, които с помоща на родители събраха средства и  закупиха подаръци за децата и младежите с увреждания от Центъра  за настаняване от семеен тип  "Здравец" и Дневен център за деца с физически увреждания в гр. Луковит.

Рождественски поздрав поднесоха  децата и младежите от  Камерен  хор "Архангелский глас" към Ловчанската  митрополия, с ръководител г-жа Юлия Тодорова, която в края на изпълнението им поздрави всички от името на Ловчанския митрополит Гавриил.  Хор "Бодра смяна", с ръководител г-н Александър Кочков също зарадва публиката с обичани коледни песни. Новосформиралият се хор за църковна музика към „Православния детско- юношески културно – просветен център“ при Катедрален храм „ Света Неделя“ се включиха за първи път в тържеството като освен църковните песни разказаха  за историята за раждането на Иисус  и за малката коледна елха.С голямо желание и ентусиазъм тази годна в концерта се включиха деца от домовете – в гр. Ловеч, с директор г-жа Лалева, деца от  Центъра за настаняване в гр. Самоков, подготвени игумения Пелагия от Самоковския манастир и младежи от с. Дрен.

С хорът при 91-ва Немска Езикова Гимназия в София, с ръководител г-жа Красимира Цуцуманова завърши празничния концерт, а организаторите обявиха всички дарители и спомоществователи.

„Благотворителността е изява на  гражданска позиция. Тя е израз на солидарност, съпричастност и готовност за помощ. Тя означава любов към другите и чувство за обща кауза на тези, които участват. Вярваме, че човешката сила и доброта се проявяват най-вече, когато си помагаме едни на други, и най-вече, когато помагаме на хора в нужда. Инициативата ни докосна сърцата на много хора, и без усилието на всички ни, нямаше да успеем да зарадваме тези прекрасни деца и младежи. Благодарим на всички наши партньори и дарители, които не останаха безразлични към каузата ни, и с тяхна помощ успяхме да  осигурим подаръци“ -казаха онези, които вече единайсет години неуморно се трудят да зарадват децата в неравностойно положение.

Духовенство, възрастни и деца, всички заедно като едно сърце, изпълнено с топлина и обич един към друг доказаха, че няма нищо по-велико от това да даряваш радост и любов на ближните.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:782 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content