Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и офикии за празника на храм „Преп. Наум Охридски“

Празник в храм Преп. Наум ОхридскиНа 23 декември Българската православна църква чества успението на св. Наум Охридски. Край езерото в столичния ж.к. „Дружба“ се намира единственият енорийски храм в България, посветен на този наш равноапостолен просветител и преподобен. В него на 22 декември вечерта храмовото духовенство отслужи празнична вечерня с петохлебие.

С благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, архиерейската св. Литургия на самия празник, 23 декември, беше възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ. В съслужение с владиката бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, иеромонах Пимен Зографски – игумен на Германския манастир, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Христо Пудин – предстоятел на храма-домакин, храмовите свещеници Радослав Трайков, Илия Манолов и Владимир Дойчев, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Костадин Тренев.
На всичките празнични богослужебни последования песнопенията изпълняваха антифонно, на два клироса, певците от празнуващия в този ден своя патронен празник хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов.
След малкия вход на св. Литургия Негово Светейшество патриарх Неофит отличи с офикия „ставрофорен иконом“ предстоятеля на храма отец Христо Пудин, а офикията „протойерей“ получиха свещениците Радослав Трайков, Илия Манолов и Владимир Дойчев – за техните трудове и служение, за пастирската им дейност и примерен живот.
В края на светата Литургия патриарх Неофит поздрави всички за празника на „този благолепен, малък, но красив и богат на духовност храм“, поздрави за отличията предстоятеля на храма и неговите събратя-свещенослужители, и благодари на певците, „които така вдъхновено и професионално изпълниха песнопенията, пренасяйки ни на Св. Гора с това хубаво, манастирско богослужебно пеене“.
Предстоятелят на храма, отец Христо Пудин благодари за офикиите от свое име и от името на новите протойереи, като попроси от Негово Светейшество да споменава в молитвите си тях и всички вярващи от енорията. От името на всички енориаши новият ставрофорен иконом подари на патриарх Неофит икона на преп. Наум Охридски, а на епископ Герасим и архимандрит Василий – икони на св. Серафим Софийски Чудотворец.
Духовното тържество завърши с трикратно многолетствие и раздаване на анафора.
 
Нашият отец Наум се явява днес като най-велик просветител и ярък светилник. Дойдете да стечем, българско множество, пред него да се възрадваме! Защото той всички нас просвети и отгони тъмата на греха. Той по стъпките на Христа тръгна и себе си предаде като благоприятна жертва. Той предлага днес досточудната си памет и установеният духовен празник на всички верни, които ние с любов верно възхваляваме. (из Κанона на преп. Наум Охридски)
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}BP1G0Jy_Xg0{/youtube}
{joomplucat:789 limit=84|columns=4}
 
 

Visits: 0

Skip to content