Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит направи дарение на Детския дом “Св. Йоан Рилски”

3 20171222 1741889397В навечерието на най- светлия християнски празник Рождество Христово , когато вярващите отправят поглед към светото семейство- Йосиф , Мария и младенеца  Иисус  и търсят в него надежда и упование за себе си и близките си, когато  всеки православен си прави  лична  равносметка и  стреми повече отвсякога в своята домашна църква да бъде пример за любов и съпричастие, когато  с вълнение и усърдие подготвя празнични изненанади за тези които обича се сеща и че има и други хора – самотни и изоставени,  за които няма кой да се погрижи.

Божественото  Рождество става повод за забравеното човешко състрадание, което  минава границите на  съчувствие  и поражда необходимостта от изявена добродетелност. Но има хора които целогодишно се стремят да подпомагат нуждаещите се и да отклякват на всеки който има нужда. Към това добротворство се стреми и новосъздаденият отдел към Софийската св. митрополия „Милосърдие и благотворителност“. Той е създаден през тази година с благословението на  Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ръководи се от Теодор Атанасов, Началник кабинет на Българския патриарх и включва богослови и лекари които в работата се водят от принципа на православното разбиране за дяконията, благотворителността и социалната дейност.
Особена грижа  хората те проявават към най-малките, по заръката на Самия Спасител:  „..доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили”/Ев. Мат. 25:40/.
Затова и в празничните дни  за пореден път те посетиха Дом за медико- социални грижи за деца “Свети Иван Рилски”. Това е единственият дом за деца на територията на гр. София. Той има 60 годишна история и е един от първите разкрити домове със специфични функции. Децата, които живеят в него са от 0 до 3 годишна възраст и са с различни заболявания на централната и переферната нервна система, генетични аномалии и др. В момента в него пребивават 40 деца и има още такива, които посещават формирания Дневен център.
Директорката Елена Кундуржиева много сърдечно ни посреща и с радост приема дарението, което е подготвено според техните нужди и изисквания от отдела.
Разказва ни за спечеления проект през 2015 г.с който Домът се включва в програмата  за „Иницативи за обществено здраве”, финансиран от Норвежки финансова  институция. Благадарение на него те са изградили и обурдвали Център за рехабилитация със зали за специализирана грижа: парафинатерапия, утразвукава терапия  и др.
Споделя за трудностите, с които ежедневно се сблъсква, но най- голямата й болка е че няма как за задържи младите специалисти. Надява се министърът на здравеопазването да изпълни наскоро даденото обещание и да даде по -високи заплати са работещите в детските домове.
Към настоящия момент 75 процента от персонала в дома са пенсионери. Сред  тях са 6 лекари, 24 мед. сестри,  26 детегледачки 4 кинезитерапевти. Детският дом според законодателството е на издръжка от държавата, но средствата стигат за само за ток, вода и храна. За други неща като реновиране на стаите и оборудване се разчита на частни дарители и др. институции. Особена нужда има от логопед и специален педагог, от доброволци които имат желание да общуват и занимават децата. С радост биха приели и физична помощ за оформление на оградата и външния двор, в които има вече уреди, но са недостатъчни.
Какво си пожелавате на този най- светъл християнски празник?-  питаме ние тази, която не се уморява да се усмихва, въпреки многобройните трудностите и тежката професия която упражнява.
„Здраве!”- кратко и енегично отговаря специалистът по детски болести д-р Кундуржиева, която 10 години е работила в отделението по „Неонатология” в болница „Майчин дом” и от четири години ръководи Детския дом”Св. Йоан Рилски”.
Пожелаваме им успех, и се надяваме през новата година да имат още повече дарения, млади специалисти и повече добровоци които да ги подпомогат в трудно , но спасително служение на най- малките.

 Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:788 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content