Продължете към съдържанието

Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул отново отвори врати

1 20180109 2004148529На 7 януари с тържествена церемония бе открита реставрираната уникална българска църква "Свети Стефан", построена край брега на Златния рог в Истанбул, известна още като "Желязната църква“. За историческото събитие специално в турската столица се събраха духовната и светската власт на две съседни държави.

От България пристигна лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружен от църковна делегация и българския министър-председател Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и др. български държавници, а от турска страна участие взеха турският президент Реджеп Ердоган и високопоставени представители на Истанбулската голяма община.

За дългоочакваното събитие в храма, символ на православна България и на делото на Българската Екзархия се събраха още официални лица и гости от българската църковна община в Турция, Гърция и България.

Обновлението на български храм „Св. Стефан“ извършиха съвместно Вселенският патриарх Вартоломей, под чиито диоцез се намира историческия български храм и Българският патриарх Неофит.

„Прекрачихме дверите на всебългарската светиня, на Златния рог, храмът, посветен от нашите предци на св. Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен вид, достигнат днес благодарение на добросъседските ни отношенияи доброплавното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви“- каза в словото си Българският патриарх Неофит в храма, непосредствено след обновлението.

Благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от издигането на този храм, той да заблести по нов начин – укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от страната ни така и от целия свят“- каза още  Светейшият патриарх Неофит и изказа признателност за приноса на
българската държава в лицето на премиера Бойко Борисов и още всесърдечно благодари и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за: „подкрепата, която оказва при опазването на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция“.

След официалното откриване се състоя среща между премиера Борисов и турския президент Ердоган в двореца Долмабахче. Дворецът е със статут на резиденция на турския парламент и приемането на чужди държавни лидери в него е израз на особена чест.

Като домакин Вселенският патриарх Вартоломей посрещна в патриаршеския си дом  църковната делегация, водена от патриарх Неофит от БПЦ , в състава на която бяха още синодалните архиереи- Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският митрополит Наум и Старозагорският митрополит Киприан. Българската делегация бе посрещната от протосингела на Вселенската патриаршия архимандрит Андрей, който ги въведе в  патриаршеската църква „Св. Георги“. След като се поклониха на многобройните светини в нея Българският патриарх и архиереите бяха приети в тронната зала на Патриаршията.

„С голяма любов и сърдечна почит Ви посрещаме в дворите на майката-църква. Радваме се, че тази наша среща се провежда в началото на новата година, която Ви пожелавам да бъде изпълнена с Божиите благословения както за Вас лично, Ваше Блаженство, така и за Светейшата Българска църква“, каза патриарх Вартоломей в краткото си приветствие към българските гости. „Радвам се, че идването ви в Константинопол е по повод на едно много радостно събитие, каквото е основното обновление на близкия храм „Св. Стефан“. Това е голямо събитие за нашия град, за нашата Вселенска патриаршия, за обичаната тукашна българска община и за цялото православие. Благославяме Бога и пожелаваме да ни даде и други такива радостни събития и такива радостни срещи.“- каза в словото си патриарх Вартоломей и размениха паметни подаръци.

На отделна церемония в българския екзархийски дом в истанбулския квартал „Шишли“ патриарх Неофит връчи на председателя на настоятелството на българската екзархия Васил Лязе ордена на Българската православна църква "Св.Св. Кирил и Методий" – Първа степен, за опазването на християнската вяра.

Министърът на културата Боил Банов връчи на г-н Лязе, на генералния консул на България в ИстанбулАнгел Ангелов и на г-н Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет грамоти и почетни знаци „Златен век“ за принос към развитието и утвърждаването на националната идентичност. ​

Българските, турските и гръцките медии много активно отразиха посещението на българската официална делегация в Турция и обновлението на Желязната църква. Те се надпреварваха да изразят мнението на духовници, политици, историци и общественици като засегнаха различни въпроси в обществен план.

„Прекланяме се пред дългогодишния труд на всички реставратори и строители и на всички онези, които са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм. Да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите стани, църкви и народи“- благопожела главата на Българската православна църква. 

„Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир“- каза премиерът Бойко Борисов и със задоволство подчерта, че обновлението на храм "Св. Стефан" ще остане в българската историческа памет, а турският президент отбеляза, че значимото събитие отправя послание за мирно съжителство на различните култури и религии в Истанбул.

 

Справка: 
Църквата „Св. Стефан" е единственият храм оцелял от малкото построени железни храмове в света, създадени в края на ХІХ в. Автор на проекта й е прочутият архитект на Турция Ховсеп Азнавур, който заради нестабилния терен предлага изпълнението да бъде от железни елементи, дело на австрийската фирма „Вагнер".Частите са доставени от Виена по Дунав до Черно море, а оттам са транспортирани до Цариград.

По план църквата е трикорабна базилика с полуцилиндричен свод и с една петстенна апсида. Храмът е уникален, както в архитектурно отношение, така и по силата на ролята, която играе в църковната и национална история на нашия народ. Той е издигнат по време на управлението на Българския екзарх Йосиф. Основният камък е поставен на 27 април 1892 г. , а  цялостното сглобяване приключва на 14 юли 1896 г. Освещаването на храма е извършено от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 г.

В последните години металните елементи бяха ръждясали, а дървените основи – изгнили. Ремонтът струва 16 млн. турски лири или около 7,5 млн. лева. От тях 15 милиона лири са предоставени от турската държава, а останалият 1 млн. лири е отпуснат от България. В резултат на реставрацията външните колони са подсилени и вече са с дебелина 15 сантиметра, а не 10, както досега. Подът на Желязната църква пък вече се поддържа от 320 бетонни колони. Куполите на храма са покрити със златен варак.

„Да работя по тази реставрация е голям професионален шанс за мен….Оказа се, че поддържащата система изцяло беше негодна и трябваше да подменим всичко. Имаше риск църквата да рухне, ако още няколко години нищо не се беше направило или в случай на земетресение.“- казва архитект Фикрие Булунмаз, която ръководи екипа от турски специалисти реставратори в продължение на седем години за спасяване на Желязната църква "Св. Стефан".

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Вселенска патриаршия

{joomplucat:802 limit=24|columns=3}

 

 

 

 

 

 

 

Visits: 0

Skip to content