Продължете към съдържанието

Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на приветствието към него по случай имения му ден

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ
ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,
ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
Духовна радост и дълбока благодарност към Бога и към всички вас мои братя и съслужители, владеят сърцето и мислите ни в този ден, когато Православната ни Църква чества светлата памет на дивните Божии угодници Максим и Неофит. На преподобния Максим, който в смутно за Църквата време с изповеднически подвизи опази чистотата на вярата и на дивния Христов воин Неофит, който в дни на тежко гонение не пожали младостта, нито живота си, за да засвидетелства вярата си в единствено истинния наш Бог и Господ, Творец и Промислител, Изкупител и Спасител на всички нас.

В този светъл възкресен ден нашата усърдна молитва е за всички вас верните чеда на светата ни Църква, в която Бог чрез волеизявлението на клира и народа, ни въздигна до 
най-високото, но и най-отговорното служение -първосветителското. Уповаваме се първом Господу и Богу нашему, а сетне и на всички вас – моите събратя архиереи, с които ни свързват здравите връзки на любовта, по съвета на светия апостол, който казва: „Моля ви да постъпвате достойно за званието, за което сте призвани, с всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, като се търпите един други с любов и залягате да запазвате единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:1-3).
Такава е Божията воля за всички нас, към това се стремим и ние всеки ден от своето високо служение, вдъхновявани от свидетелството на Псалмопевеца, който казва: „В Бога е моето спасение и моята слава; крепостта на силата ми и моето упование са в Бога” (Пс. 61:8). В Бога е и нашият истински живот, и нашето единство, което Господ Иисус Христос очаква от нас и което Той ни е заповядал, когато се молеше на Отца: „За да бъдат в пълно единство, и за да познае светът, че Ти си Ме пратил и си ги възлюбил, както Мене възлюби” (Иоан 17:23).
Нека пазим това единство, защото в него е нашата сила. Нека любовта между нас никога не оскъдява, защото така подобава на верни Христови ученици и следовници.
Благодарим на всички вас, които с молитвеното си присъствие в храма свидетелствате своята любов и уважение към нас скромните труженици на Христовия виноград. Всички вие сте в мислите и в първосветителските ми молитви.
Всесърдечно благодаря на Високопреосвещения наш събрат Врачанския митрополит Григорий, който огласи топли, сърдечни думи на приветствие от името на Св. Синод.
Изказваме благодарност и за отправеното ни чрез Високопреподобния архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия поздравление от епархийското ръководство, благочестивия клир и миряните от богодаруваната ни Софийска епархия.
 
Благодарим сърдечно на всички вас за неизменната ви в Господа любов към наше смирение.
Всемилостивият Бог да милва и закриля всички нас и светата ни Църква! Честит и благословен празник!
 
 
 
Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на приветствието към него по случай имения му ден от Врачанския митрополит Григорий, 21 януари 2018 г., София (вижте репортаж)
 
 

Visits: 1

Skip to content