Продължете към съдържанието

Лозенският храм “Св. Харалампий” отпразнува храмовия си празник

IMG 8919JPGНа 10 февруари, Православната църква почита свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец и св. мъченица Валентина. По този повод храмът „Св. Харалампий“ в с. Горни Лозен, който е единственият, посветен на светеца на територията на Софийска епархия тържествено отпразнува храмовия си празник на 9 февруари/ според особеностите на тазгодишния календар/.
Божествена св. Литургия бе отслужена от духовниците, които обслужват многобройните храмове и параклиси в лозенската духовна енория: ик. Цанко Тотев и протойерей Николай.
За духовна утеха  и благословение на вярващите специално от долноозенския манастир „Св. Петър и Павел“ бе донесена частица от мощите на св. Харалампий.

И тази година празникът събра вярващи от цяла София сред които бяха и членове от  фамилията, която усърдно през последните двайсет години се старае да обгрижва, строи и облагородява храмовото пространство.
В края на Литургията проповед за живота и мъченическия подвиг на свещеномъченик Харалампий Чудотворец произнесе отец Николай.
По традиция след богослужбата, в двора на храма бе извършен празничен водосвет.
В този ден, който се чества като ден на пчеларите християните носят  пчелен мед, който се освещава  и носи за благословение в домовете. Осветеният мед се съхранява и се яде от него през годината за здраве и изцерение на душевни и телесни болести.
В двора на църквата се съхранява  стар параклис, в който вярващите поставят донесените съдове с мед и там духовниците извършват освещението му.
Традицията да се освещава на този ден мед се основава на житието на светеца, което разказва за чудесното му изцеление след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е свързана с народната медицина, според която медът има изключителни лечебни свойства.
+++
Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на езическите идоли. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на неговата вяра и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт заради Христа. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне. Това станало, когато бил на 113 години, по времето на император Септимий Север, през 198 година.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}gallery/10-02-2018-lozen{/gallery}

Visits: 2

Skip to content