Продължете към съдържанието

В София тържествено бе посрещната Чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска“

5 20180219 1243500785Днес, 17 февруари в София пристигна Чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска“. Чудотворната икона бе посрещната в столичния митрополитски храм „Св. Петка“ от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Филип, представител на Руската църква у нас, храмовото духовенство и десетки вярващи.

Светинята гостува в пределите на България по благословението на Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий. Иконата се съхранява в девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Байтал, Украйна. Историята разказва, че манастирът бил нападнат и опожарен от турци през 18 век, а иконата е била изгубена за дълги години. Открита е през 2005 г., като скоро след това от нея започнало да се стича миро и се случили множество чудеса. Така, някога укритата Байталската Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини както в Украйна, така и в други православни страни. Много болни получили изцеление от различни заболявания и множество  бездетните семейства след молитва пред иконата се сдобили с деца. Своята благодарност те изразили с дарове, които и днес окичват иконата.
С тържествена лития иконата бе внесена в столичния храм и бе отслужен кратък молебен пред Чудотворния й образ. Коленопреклонно църковното изпълнение отправи сърдечна молитва към Байталския образ на Пресвета Богородица за утеха, подкрепа и изцеление от болести.
С вдъхновени и вълнуващи слова към многобройните присъстващи се обърна отец- протосингелът, който призова към духовен размисъл в дните на настъпващия Велик пост, който започва с благословението на св. Богородица.
От църковното настоятелство съобщават, че светинята ще остане в храма за поклонение в продължение на десет дни.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:821 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content