Продължете към съдържанието

Слово на патриарх Неофит на вечернята на всеопрощението в храм “Св. Неделя”

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„И кога стоите на молитва, прощавайте,
ако имате нещо против някого,
та и Небесният ви Отец
да прости вам прегрешенията ви”

(Марк 11:25)

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,
ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Събрани заедно в края на нашата подготовка за встъпването ни в благоприятното време на Поста, когато броени часове ни делят от началото на светата Четиридесетница, преминаваме и през заключителния етап от тази подготовка – благословеното и многожелано от Господа наше взаимно всеопрощение.

Нека за всеки от нас то да бъде искрено и осъзнато, очистващо и освобождаващо съвестта и помислите ни от всяка душевна болка. Нека то извира от дълбините на нашите сърца и души, за да ни донесе онази лекота, която дарява истинската прошка. Да се възползваме от този трепетен и вълнуващ християнската ни съвест ден, та очистени от угнетяващия товар на обидата и всяко злопаметство, заедно да поемем и по спасителния път на Великия пост.
Път, който пречиства и обновява, калява и изпитва вярата и волята ни и ни прави още по-силни в нашия всекидневен християнски живот и подвиг. Път, който е скръбен, защото е вървене заедно с нашия Господ към Неговата Голгота, но и който е спасителен, защото в края си е увенчан от дивното и славно Христово Възкресение.
В този благословен ден, в смирение и отеческа обич се обръщам към всеки от вас и към цялата Църква, като измолвам вашата прошка, както и сам всесърдечно ви прощавам, защото такава е Божията воля: „Прощавайте, и простени ще бъдете” (Лука 6:37).
Молитствувам от Бога за всички вас и за светата ни Църква дръзновение, сили и бодър дух в настъпващото за всички ни изпитание. Нека в подвига на поста да ни укрепва нашата завещана от Спасителя вяра, да ни вдъхновява нашата непосрамваща надежда и облечени в чистата и светла дреха на всеопрощаващата любов, която, по думите на свети апостол Павел е „дълготърпелива, пълна с благост, … не завижда, … не дири своето, не се сърди, зло не мисли, … всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява” (1 Кор. 13:4-7).
Водени от този божествен образец на съвършената любов, нека и тази година да изминем пътя на светата и спасителна Четиридесетница, та отново заедно, в края на този път с чисти сърца и светла радост да се поздравим със светлото и всепобедно Христово Възкресение.

„Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден”.

Да постим с истинския пост, който е „отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението…” (Стиховна стихира), защото „лишаването от всичко това, както ни учи в тези дни светата Църква е пост истински и благоприятен”.

Божията благодат, Неговият мир, всеопрощаваща любов и неизказана милост да бъдат с всички нас!

 

Леки и спасителни пости!

 

 Слово на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на вечернята на всеопрощението, митрополитски катедрален храм „Св. Неделя“, 18 февруари 2018 г., София

 

 

 


 

 

 

Visits: 3

Skip to content